Merkaba

Wat is merkaba?

Geschatte leestijd:

4 minuten

Mer betekent universele goddelijke bron. Ka betekent bewustzijn (of eigen geest) en Ba is lichaam. Daarom spreken we ook over een lichtlichaam.

Merkaba symbool

Een Merkaba bestaat uit een piramide-driehoek met de punt omhoog en een piramide-driehoek met de punt naar beneden en ervan heeft een punt naar voren en de andere naar achteren. Er wordt gezegd dat bij mannen de onderste piramide met de punt naar voren hoort te wijzen en bij vrouwen juist naar achteren.

Merkaba

Wat is het nut van een Merkaba?

Een merkaba geeft energetische bescherming en helpt om spiritueel te groeien.

Door op de juiste manier gebruik te maken van de MerKaBa via geometrische (meetkundig) principes (gulden snede) kun je enorm krachtige energie ervaren. Dat komt omdat de geometrie een rechtstreekse verbinding met onze schepping en de bron van liefde heeft.

Merkaba technieken

Je kunt op verschillende manieren met de MerKaBa werken in een meditatie. Bijvoorbeeld om:

De mogelijkheden met de MerKaBa hangen samen met de bewustzijnslagen in de kosmos waarmee je werkt en je eigen bewustzijn. Hoe vaker je ermee werkt, hoe meer je er mee kunt doen.

Merkaba oefeningen

Er zijn meerdere technieken waarmee je de MerKaBa kunt activeren. De gemakkelijkste manier is om de MerKaBa te visualiseren zoals in het plaatje bovenaan in dit artikel. De twee driehoek piramides draaien in tegengestelde richting. Volgens de theorie is dat voor mannen en vrouwen verschillend. Mijn ervaring is dat je hogere zelf het beste weet wat goed voor je is. Ter ondersteuning kun je hulp vragen aan Opgestegen Meester Melchizedek.

Activeren van je MerKaBa lichtlichaam in 8 stappen

Stap 1: Visualiseer

Zorg ervoor dat de punt van de onderste deel met de punt die naar voren wijst ter hoogte van je hart is. De bovenste driehoek heeft zijn punt ter hoogte van je knieën. Visualiseer dit eerst.

Merkaba delen

Stap 2: Vraag om hulp

Vraag Opgestegen Meester Melchizedek vervolgens om je te helpen je MerKaBa te activeren in overeenstemming met datgene dat kloppend is voor jou.

Stap 3: Verbind je hart met de onderste driehoek

Visualiseer dan vanuit je hart een stralend licht dat verbonden is met de punt die naar voren wijst van de onderste piramide driehoek. Door de draaiing mag je visualiseren dat er een cirkel van licht om je heen komt ter hoogte van je hart.

Stap 4: Verbind je hart met de bovenste driehoek

Doe datzelfde met de bovenste piramide driehoek. Visualiseer vanuit je hart een stralend licht naar de twee onderste – voorste punten van de bovenste piramide driehoek en visualiseer vanuit daar een cirkel van licht om je heen.

Stap 5: Verbind je voeten en kruin

Verbind vervolgens je voeten met je kruin en laat het licht tussen deze twee punten stromen door voor te stellen dat er een buis van wit licht door je lichaam loopt.

Stap 6: Reinig

Reinig vervolgens je energie met een blauw licht, omdat door bovenstaande activatie oude energie kan loskomen.

Problemen tijdens het activeren van je MerKaBa

Als je aan de slag gaat om je MerKaBa te activeren dan zijn er een diverse zaken waar je mee te maken kan krijgen, zoals:

 • Je “MerKaBa driehoeken” (2 stuks) zitten niet op de juiste plek.
 • Je “MerKaBa driehoeken” (2 stuks) draaien helemaal niet, ze zitten vast.
 • Je “MerKaBa driehoeken” (2 stuks) draaien in tegengestelde richting draaien.
 • Je kan merken dat er zware energie loskomt tijdens de activatie (oude emoties van dit leven of van vorige levens).
 • Energielijnen van de “MerKaBa driehoek” stromen niet goed.
 • De energie van één of meerdere goddelijke scheppingsstralen stroomt niet goed door de MerKaBa.

Deze problemen hebben vaak een relatie met:

 • Negatieve overtuigingen.
 • Een laag zelfbeeld.
 • Onopgeloste emoties van dit leven of van vorige levens.
 • Vastgezette emoties.
 • Toxische belastingen voor lichaam en geest.

Door deze problemen aan te pakken en de “lichtlichaam kwaliteiten” (zoals onvoorwaardelijke liefde en vergeving) vanuit je bewustzijn over gedachten te laten stromen, kun je er voor zorgen dat je MerKaBa lichtlichaam meer licht gaat stralen en in balans komt.

Dit helpt niet alleen om je MerKaBa in balans te brengen, maar ook om je trilling te verhogen doordat je de lagere trillingen in je energiesysteem oplost.

Merkaba kristal

Met een geprogrammeerde Oerlicht Bol kun je jezelf ondersteunen om je MerKaBa te activeren. Klik hier om er meer over te lezen.

De geënergetiseerde MerKaBa bol en kubus van Ascension Europe kunnen je ondersteunen om je bewustzijn verder te laten groeien en je MerKaBa te activeren. Alhoewel ze gemaakt zijn van glas (en niet van edelstenen), worden ze doorgaans ook wel ‘MerKaba kristallen’ genoemd.

Een Light gekoppeld aan scheppingsstralen activeert specifieke licht kwaliteiten van je MerKaBa. Klik hier voor meer informatie over Lights.

12 Lights verbonden aan de 12 scheppingsstralen van Atlantis:

Ga naar

15 reacties op “Wat is merkaba?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Karien van Melle avatar
  Karien van Melle

  Goedemorgen,

  Ik merk en voel dat de MerKaBa enorm trilt.
  Ik wil er graag alles over leren .
  Ik hoop dat je me nog meer informatie kan sturen.
  Vriendelijke groet,
  Karien van Melle

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Goedemorgen Karien,
   Leuk dat je er meer over wilt leren. Ik heb geen informatie die ik je kan toesturen. Ik krijg zelf alle informatie die ik op dat moment nodig heb over de MerKaBa als iemand een vraag heeft of als ik iemand coach / een healing geef. Een soort kosmische bibliotheek die me van antwoorden voorziet. Er is heel veel te vertellen over de MerKaBa en tijdens coaching / meditatie avonden en healing komen die dingen naar voren die op dat moment van belang zijn. Dat is ook het moment waarop ik het deel.

   Vredige groet,

   Mathijs

 2. Bart avatar
  Bart

  Goeiedag Mathijs,
  Ik heb nu al meerdere bronnen gelezen over dit onderwerp, waarbij wordt gezegd dat de techniek van de merkaba activeren niet zonder gevaar is. Zo zou een ongeoefende persoon allerlei situaties of energieën kunnen aantrekken uit andere dimensies, waar ze helemaal niet rijp voor zijn. Wat zijn jouw gedachten over de vermeende gevaren van het activeren van merkaba voor de gemiddelde persoon?

  Vriendelijke groet,

  Bart

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hallo Bart,
   Bedankt voor je vraag. De spirituele wet van de aantrekkingskracht wordt na het activeren van je MerKaBa sterker. Gedachten en emoties worden dan steker gemanifesteerd. Dat geeft je de kans om verder te groeien en oude zaken op te lossen.

   Het activeren van de MerKaBa is iets dat veel vrede kan brengen en wat vanuit het bewustzijn van vrede geen gevaren heeft. Ik vind het jammer dat er gezegd wordt dat het niet zonder gevaar is. Daarmee wordt dat namelijk ook gecreëerd. Beter zou zijn als mensen vertellen waar je op moet letten. In mijn optiek is dat het volgende:

   • Als je vanuit liefde licht en vrede aan de slag gaat met het activeren is er niets aan de hand. Het is een natuurlijk lichtlichaam dat namelijk ook spontaan actief kan worden.
   • Eenmaal actief kun je inderdaad gemakkelijker naar andere dimensies en plekken reizen. Als je vanuit angst in je systeem gaan reizen dan ben je in de trilling waarin je deze energie aantrekt en in deze frequentie zaken zal ontmoeten. Omarm dan deze angst in liefde zodat je frequentie kan stijgen en je liefdevolle energie kan aantrekken.
   • Vraag Opgestegen Meesters of engelen om hulp. Bijvoorbeeld Aartsengel Michael, Sananda, Metatron, Melchizedek, Lady Nada of bijvoorbeeld Lady Portia (zij is er heel goed in).

   Succes!

 3. Rob avatar
  Rob

  Ik vind het nuttige info. Graag weet ik meer hierover. Rob

 4. Nadia avatar
  Nadia

  Hallo , ik ben me aan het verdiepen in de merkaba en ik heb een vraag. Bij de visualisatie is het dan oke als de twee piramide driehoeken in dezelfde richting draaien ?

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hallo Nadia,
   Als het spontaan gebeurt en je bent in verbinding met je hogere zelf of je wordt goed begeleid is dat geen probleem. Het kan een fase zijn waarin dat gebeurt vanwege een soort uitlijning / afstemming. Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat ze tegen elkaar indraaien.

 5. Roelof Hurink avatar
  Roelof Hurink

  Zou graag met een Merkaba-Kenner in contact willen komen.
  Vriendelijke groet,
  Roelof Hurink

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Beste Roelof,
   Wat zou je precies willen leren?
   Vredige groet Mathijs

 6. Mimi Spierings avatar
  Mimi Spierings

  Kan ik contact via email krijgen svp? Ik kreeg zojuist deze link.

  Mimispierings@outlook.com

  Vr dank

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Ik heb je een e-mail gestuurd. Excuses dat ik je bericht nu pas zie.

 7. Henric van Dijk avatar
  Henric van Dijk

  Goedenavond,
  Ik heb pas recentelijk de Merkeba ontdekt. Nu wil ik hier graag mee beginnen. Er is echter iets dat ik mij afvraag. Vanuit welke houding visualiseer je de draaiende pyramides, staand, liggend, zittend? Ik heb al kort geprobeerd mij beiden te visualiseren en tegengesteld te laten draaien, daar heb ik moeite mee en ook het voorstellen als het drie dimensionaal zijn. Heeft u tips hoe ik het mij goed eigen kan maken?

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Beste Henric,
   Zittend in meditatie houding (op een stoel bijvoorbeeld) zou prima moeten werken. Als je met Opgestegen Meesters kunt werken kun je hulp vragen aan Melchizedek of Lady Poreaa. Dat kan een groot verschil maken. Ook kun je ondersteunende tools gebruiken die op deze pagina staan. Mocht je daar vragen over hebben kun je contact met me opnemen. Mocht je er niet uitkomen adviseer ik om het samen met iemand te doen die je erbij kan helpen.
   Vredige groet,
   Mathijs

 8. Aaldert Kikkert avatar
  Aaldert Kikkert

  Beste Mathijs,
  Het komt bij mij over alsof je hier de merkabameditatie verstrekt. Maar, via de lijn van Drunvalo Melchizedek heb ik deze behoorlijk anders geleerd. Hoe kan dit?
  Liefdevolle groet Aaldert

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Beste Aaldert,

   Bedankt voor je reactie.

   Ik kom in de praktijk met enige regelmaat tegen dat er werk te doen is rondom de MerKaBa. Van nature (onze goddelijke oorsprong) is deze actief, maar door diverse oorzaken kan het zijn dat deze niet actief is of vastzit. Ik werk dan aan de oorzaak. In principe is de MerKaBa activeren niet nodig als de blokkades oplost zijn.

   Door met Opgestegen Meesters te werken kun je werken aan de MerKaBa blokkades, zodat deze weer actief kan zijn. De oefening die je in dit artikel leest is gebaseerd op het werken met Opgestegen Meesters vanuit bovenstaande visie en heeft daarom een andere benadering. Als je blokkades oplost kan dat inderdaad ook je MerKaBa versterken.

   Drunvalo Melchizedek zijn werkwijze is gebaseerd op een andere visie. Hij deelt dit vanuit zijn inzichten.

   Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd. Mocht je verder wellicht nog vragen hebben, dan hoor ik het graag. Ik wens je verder een fijne dag toe.

   Vredige groet,

   Mathijs