Wat is karma?

Karma komt uit het hindoeïsme en boeddhisme. Het wordt ook wel de wet van oorzaak en gevolg genoemd. Met andere woorden. Elke actie die jij doet heeft een gevolg voor het leven. Vergelijk het met een steen die je in het midden van een stilstaand water gooit. Het effect hiervan breidt zich uit over het hele water.

In het hindoeïsme en boeddhisme hebben de acties die je doet niet alleen gevolg in het leven dat je nu leeft, maar ook in volgende levens door middel van reïncarnaties. Karma gaat alleen over het verrichten van acties niet over de gevolgen.

In sommige spirituele kringen spreekt men van goed en slecht karma. Alice Bailey en Blavatsky schreven hier over. Als je in een leven dader was, dan wordt je in een volgend leven slachtoffer zodat je beide rollen hebt ervaren. Echter strookt deze manier van denken niet met de denkwijze die in het hindoeïsme en boeddhisme worden uitgedragen. Zo zou je ‘slecht’ karma kunnen oplossen door in een volgend leven ‘goed’ te zijn. Ook zouden er zogenoemde heren van het karma zijn. Deze zouden als het ware je ‘goede’ en ‘slechte’ daden bijhouden en ze ook kunnen kwijtschelden. Je kunt je dan direct afvragen hoe dit zit? Wat is ‘goed en slecht’? In een hoop gevallen heeft dit met perceptie te maken. Het bijhouden van Karma zou betekenen dat er zoiets bestaat als ‘de waarheid’. De vraag is of dat strookt met de werkelijkheid…

karma-plaatjeVanuit het boeddhisme bekeken bepalen onze denkwijzen wat ‘goed’ en ‘fout’ is. Het is niet voor niets dat vipassana meditatie één van de onderdelen is van het 8-voudig pad van het boeddhisme waarbij je de essentie van de werkelijkheid kunt ervaren. In het westen is het momenteel de stroming mindfulness meditatie afkomstig van vipassana meditatie die ons laat kennis maken met deze manier van kijken naar het leven.

Het gaat dus niet om het oplossen van ‘karma’, maar om de werkelijkheid, de essentie van te ervaren. Hierdoor stijg je boven het Karma uit. Er wordt ook wel over spirituele eenheidservaringen gesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *