stenen en water

Wat is karma?

Geschatte leestijd:

2 minuten

Karma is bekend vanuit het Hindoeïsme en Boeddhisme. Het wordt ook wel de wet van oorzaak en gevolg genoemd. Met andere woorden: elke actie die jij doet heeft een gevolg voor het leven. Vergelijk het met een steen die je in het midden van een stilstaand water gooit. Het effect hiervan breidt zich uit over het hele water.

In het Hindoeïsme en Boeddhisme hebben de acties die je doet niet alleen gevolg in het leven dat je nu leeft, maar ook in volgende levens.

Goed en slecht karma

Soms spreekt men van goed en slecht karma. Sommige mensen denken bijvoorbeeld: als je in een leven dader was, dan wordt je in een volgend leven slachtoffer, zodat je beide rollen hebt ervaren. Zo zou je ‘slecht’ karma kunnen oplossen door in een volgend leven ‘goed’ te zijn. Soms wordt gedacht dat ‘goed; en ‘slecht’ karma wordt bijgehouden door een god of iets dergelijks. Je kunt je dan direct afvragen hoe dit zit. Wat is ‘goed’ en ‘slecht’? In een hoop gevallen heeft dit met perceptie te maken. Het bijhouden van ‘goed’ en ‘slecht’ karma zou betekenen dat er zoiets bestaat als ‘de waarheid’. De vraag is of dat strookt met de werkelijkheid.

stenen in een meer

Oplossen van karma

De weg naar het overstijgen van karma gaat in fases. Je groeit steeds meer als mens. Dat betekent dat je meer liefde kunt laten stromen en dat je bewustzijn hoger wordt.

Met een hoger bewustzijn bedoel ik het bewustzijn van liefde en eenheid. Soms wordt er gedacht dat groeien in bewustzijn te maken heeft met het zien van de verschillende krachten die in de wereld aanwezig zijn. De valkuil hiervan is dat je de dualistische wereld in jezelf vergroot en je daarmee het hogere bewustzijn minder goed kunt laten stromen.

Het gaat niet om het waarnemen van strijd, maar om het komen in eenheid en het licht in jezelf en andere mensen te zien. Tijdens het groeien naar verlichting laat je steeds meer karma los. Energie die niet meer resoneert, omdat je bewustzijn hoger is geworden en er meer liefde door je heen stroomt.

Als grondlegger van Oerlicht Healing is mijn visie en ervaring dat het niet om het oplossen van ‘karma’, maar om in het bewustzijn van liefde en eenheid te komen. Hierdoor stijg je boven het karma uit.

Ga naar

2 reacties op “Wat is karma?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. C. de Beer-Schuuring avatar
  C. de Beer-Schuuring

  Je stijgt dan boven je karma uit , wat wordt hier mee bedoeld , wat is karma dan, is het een soort boetedoening?
  Als ik gewoon naar mijn gevoel luister voelt dit heel anders .
  Ik denk dat we hier zijn om te leren ,
  Fouten maken daar van moeten leren , (maar wat zijn fouten )
  Net als in het voorgaande staat , wat je de ander aan doet moet je zelf onder vinden, en dan voel je dit was fout , om dat ondervinding de beste leermeester is, want als je in dit leven iets doet wat niet goed is , voel je dat heel goed.
  Ik begrijp hier uit dat we elkaars leermeester zijn , is dat zo ?
  Of zijn het de cosmische wetten die dit doen en er daar door geen ontkomen aan is, ik hoop in dit leven dat ik daar nog achter kom .
  Liegen tegen je zelf gaat niet , ik heb ergens gelezen dat wij zelf ons laten oordeel doen of zijn , ik weet niet hoe je dat uit moet leggen .Ik ben nu 83 jaar en heb hele wonderlijke dingen meegemaakt ,vind het leven soms zwaar maar prachtig , om over onze planeet maar te zwijgen.
  Waarom begrijpen de mensen niet als we meer aan de ander denken en proberen goed te doen we ons zelf en de ander het meest helpen .
  Dan is het graaien misschien afgelopen en nemen we de tijd om aan ons geluk te werken want geld maakt echt niet gelukkig , dat weten we allemaal, waarom doen we dat dan niet ?

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   In het vissentijdperk stond alles in het teken van het leren. Nu we in het Aquariustijdperk https://femkedegrijs.com/hsp-kennisbank/wanneer-begint-het-aquarius-tijdperk/ zijn aangekomen is het tijd om vanuit licht en liefde te leven. In de dualiteit (zwart/wit, groot/klein) is karma (de wet van oorzaak en gevolg) de manier om dualiteit te leren kennen en levenslessen te leren. In eenheid is het tijd om te ontdekken hoe je je kwaliteiten van licht kunt inzetten en deze optimaal tot uitdrukking kunt brengen. Het is een ander niveau.

   Het graaien waar je over spreekt is het niveau van het vissentijdperk. Daarin is nog heel veel te leren en door oorzaak en gevolg zie je ook steeds meer dan zaken als machtsmisbruik zowel seksueel als financieel nu naar boven komen. Hooggevoelige mensen zijn hier om de nieuwe energie op aarde te brengen en mensen weer te verbinden met hun oorsprong. Daarvoor is het ook nodig dat ze zelf uit deze dualiteit stappen en in eenheid gaan leven waarbij het niet meer gaat om levenslessen, maar om het verspreiden van liefde en het vinden van een vorm die daar het beste bij past.

   Dit nieuwe tijdperk waar we naartoe groeien wordt ook wel het gouden tijdperk genoemd. Een tijd waarin vrede zal zijn. Het is aan onszelf om de energie van vrede neer te zetten en dus ook de energie van eenheid te gaan dragen. Dan zal er een wereld zonder Karma zijn.