stenen en water

Wat is karma?

Karma is bekend vanuit het Hindoeïsme en Boeddhisme. Het wordt ook wel de wet van oorzaak en gevolg genoemd. Met andere woorden: elke actie die jij doet heeft een gevolg voor het leven. Vergelijk het met een steen die je in het midden van een stilstaand water gooit. Het effect hiervan breidt zich uit over het hele water.

In het Hindoeïsme en Boeddhisme hebben de acties die je doet niet alleen gevolg in het leven dat je nu leeft, maar ook in volgende levens door middel van reïncarnaties.

Goed en slecht karma

In sommige spirituele kringen spreekt men van goed en slecht karma. Alice Bailey en Blavatsky schreven hier over. Als je in een leven dader was, dan wordt je in een volgend leven slachtoffer zodat je beide rollen hebt ervaren.

Zo zou je ‘slecht’ karma kunnen oplossen door in een volgend leven ‘goed’ te zijn. Ook zouden er zogenoemde heren van het karma zijn. Deze zouden als het ware je ‘goede’ en ‘slechte’ daden bijhouden en ze ook kunnen kwijtschelden.

Echter strookt deze manier van denken niet met de denkwijze die in het Hindoeïsme en Boeddhisme worden uitgedragen. Je kunt je dan direct afvragen hoe dit zit? Wat is ‘goed en slecht’? En wie of wat bepaald wat goed en slecht is? In een hoop gevallen heeft dit met perceptie te maken. Het bijhouden van karma zou betekenen dat er zoiets bestaat als ‘de waarheid’.

Vanuit het Boeddhisme bekeken bepalen onze denkwijzen wat ‘goed’ en ‘fout’ is. Het is niet voor niets dat vipassana meditatie één van de onderdelen is van het 8-voudig pad van het Boeddhisme, waarbij je de essentie van de werkelijkheid kunt ervaren. In het westen is het momenteel de stroming mindfulness meditatie afkomstig van vipassana meditatie die ons laat kennis maken met deze manier van kijken naar het leven.

stenen in een meer

Oplossen van karma

Het gaat dus niet om het oplossen van ‘karma’, maar om de werkelijkheid (de essentie) te ervaren. Hierdoor stijg je boven het karma uit. Er wordt ook wel over spirituele eenheidservaringen gesproken.

De weg naar het overstijgen van karma gaat in fases. Je groeit steeds meer als mens. Dat betekent dat je meer liefde kunt laten stromen en dat je bewustzijn groter wordt.

Met een groter bewustzijn gaat het niet over het waarnemen van datgene wat er op wereldniveau gebeurt zoals velen denken, want dat is de dualistische wereld. Het gaat niet om het waarnemen van eventuele strijd die er is, maar om het licht in jezelf en andere mensen te zien.

Tijdens het groeien naar uiteindelijk verlichting laat je steeds meer karma los. Energie die niet meer resoneert, omdat je bewustzijn groter is geworden en er meer liefde door je heen stroomt.

Ga naar

2 reacties op “Wat is karma?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. C. de Beer-Schuuring avatar
  C. de Beer-Schuuring

  Je stijgt dan boven je karma uit , wat wordt hier mee bedoeld , wat is karma dan, is het een soort boetedoening?
  Als ik gewoon naar mijn gevoel luister voelt dit heel anders .
  Ik denk dat we hier zijn om te leren ,
  Fouten maken daar van moeten leren , (maar wat zijn fouten )
  Net als in het voorgaande staat , wat je de ander aan doet moet je zelf onder vinden, en dan voel je dit was fout , om dat ondervinding de beste leermeester is, want als je in dit leven iets doet wat niet goed is , voel je dat heel goed.
  Ik begrijp hier uit dat we elkaars leermeester zijn , is dat zo ?
  Of zijn het de cosmische wetten die dit doen en er daar door geen ontkomen aan is, ik hoop in dit leven dat ik daar nog achter kom .
  Liegen tegen je zelf gaat niet , ik heb ergens gelezen dat wij zelf ons laten oordeel doen of zijn , ik weet niet hoe je dat uit moet leggen .Ik ben nu 83 jaar en heb hele wonderlijke dingen meegemaakt ,vind het leven soms zwaar maar prachtig , om over onze planeet maar te zwijgen.
  Waarom begrijpen de mensen niet als we meer aan de ander denken en proberen goed te doen we ons zelf en de ander het meest helpen .
  Dan is het graaien misschien afgelopen en nemen we de tijd om aan ons geluk te werken want geld maakt echt niet gelukkig , dat weten we allemaal, waarom doen we dat dan niet ?

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   In het vissentijdperk stond alles in het teken van het leren. Nu we in het Aquariustijdperk https://femkedegrijs.com/hsp-kennisbank/wanneer-begint-het-aquarius-tijdperk/ zijn aangekomen is het tijd om vanuit licht en liefde te leven. In de dualiteit (zwart/wit, groot/klein) is karma (de wet van oorzaak en gevolg) de manier om dualiteit te leren kennen en levenslessen te leren. In eenheid is het tijd om te ontdekken hoe je je kwaliteiten van licht kunt inzetten en deze optimaal tot uitdrukking kunt brengen. Het is een ander niveau.

   Het graaien waar je over spreekt is het niveau van het vissentijdperk. Daarin is nog heel veel te leren en door oorzaak en gevolg zie je ook steeds meer dan zaken als machtsmisbruik zowel seksueel als financieel nu naar boven komen. Hooggevoelige mensen zijn hier om de nieuwe energie op aarde te brengen en mensen weer te verbinden met hun oorsprong. Daarvoor is het ook nodig dat ze zelf uit deze dualiteit stappen en in eenheid gaan leven waarbij het niet meer gaat om levenslessen, maar om het verspreiden van liefde en het vinden van een vorm die daar het beste bij past.

   Dit nieuwe tijdperk waar we naartoe groeien wordt ook wel het gouden tijdperk genoemd. Een tijd waarin vrede zal zijn. Het is aan onszelf om de energie van vrede neer te zetten en dus ook de energie van eenheid te gaan dragen. Dan zal er een wereld zonder Karma zijn.