koffer

Astraal reizen

Geschatte leestijd:

4 minuten

Astraal reizen; wat is dat precies, wanneer doe je dat en wat helpt je hierbij? Ontdek het in dit artikel!

Wanneer reis je astraal?

Je maakt zonder dat je het weet heel vaak astraal reizen. Als je ’s nachts ligt te slapen verlaat je je lichaam om in fijnere (liefdevolle) energiegebieden problemen op te lossen of jezelf weer op te laden. Misschien herken je wel dat je vlak voor je wakker wordt het gevoel hebt dat je heel hard naar beneden valt. Dat is het moment dat je weer in je lichaam ‘valt’. Deze ervaringen worden ook wel uittredingen genoemd.

Tijdens astrale reizen heb je geen last van de zwaarte-kracht. Je vliegt door de lucht heen. Sommige mensen dromen dat ze vliegen of dat ze aan het oefenen zijn om te vliegen. Dat zijn vaak tekenen dat je astraal aan het reizen bent.

sneakers springen

Zilveren koord en astraal reizen

Tijdens het astraal reizen zit je door middel van een zilveren koord vast aan je lichaam (zie plaatje). Je kunt dus nooit verdwalen of niet terug komen in je lijf.

Toch komt deze angst nog wel eens voor. Dat is heel normaal, omdat je tijdens astrale reizen ook niet verbonden bent aan tijd. Je kunt je dus in een hele andere tijd en ruimte bevinden. Dat kan soms beste beangstigend zijn. Toch is dat niet nodig. Je hoeft maar aan je lichaam te denken en je bent weer terug. Als je wakker wordt of gemaakt wordt dan ben je ook razend snel weer terug in je lichaam.

Astraal reizen leren

Veel mensen leren door middel van meditatie astraal te reizen. Dat doen ze meestal door via het 3e oog chakra uit hun lichaam te treden. Dit worden ook wel uittredingen genoemd. Dan zoeken ze fijne plekken en gebieden op om inzichten op te doen of met fijne energie te werken.

Technieken om uit te treden tijdens je slaap

Je kunt ook bewust leren uittreden tijdens je slaap. Er zijn veel technieken voor. Wat belangrijk bij alle technieken is dat je leert om bewust in slaap te vallen. Je lichaam slaapt dan nog en jij bent je bewust dat je lichaam slaapt.

Om dit gemakkelijker te leren kun je de wekker om 4:00 uur zetten in dan bewust in slaap vallen. Doe dit niet meer dan 1x in de week en alleen als je gezondheid dit toelaat.

Hierbij 2 technieken die je verder kunnen helpen:

Astraal reizen techniek 1: wolkmethode

Als je in slaap gaat vallen visualiseer je dat je op een wolk ligt, omhuld door een wit beschermend licht. Voel en zie dat je van links naar rechts schommelt en focus daar je aandacht op. Op een gegeven moment is je lichaam in slaap en kun je in de vibratie staat terecht komen. Daarin ervaar je trillingen. Dan kun je door snel om te draaien uit je lichaam gaan en je astrale reis beginnen.

Astraal reizen techniek 2: touwmethode

Je kunt ook als je lichaam eenmaal in slaap is en je bent daar bewust van de touwtechniek gebruiken. Je stelt jezelf voor dat er een touw boven je lichaam hangt. Je beweegt je handen erheen en klimt via het touw uit je lichaam. Dit is een veel gebruikte techniek waar veel mensen baat bij hebben.

Alternatieve techniek 3

Het kan ook anders! Het is ook mogelijk om via meditatie en het hogere hart te reizen. De voordelen van het reizen via het hogere hart zijn groot:

 • Je blijft in je lichaam
 • Je bent waar je ook heen wilt zodra je er aan denkt
 • Je bent verbonden met je hogere zelf, je ziel, de bron en je kunt eindeloos bewustzijn ervaren

Deze manier van reizen kan als je de poort van je hogere hart gebruikt. Bij veel mensen zit deze poort nog een beetje ‘op slot’. De energie stroomt nog niet voldoende om deze techniek te kunnen toepassen. Je kunt door veel te mediteren met het hartchakra de energie verder openen. Als je vrede ervaart dan zit je goed.

MerKaBa activeren

Je kunt ook je MerKaBa activeren en dan op reis gaan. Klik hier en lees er meer over.

Reacties astraal reizen

Ik ontvang veel reacties via de website op dit artikel met persoonlijke vragen of ervaringen. Het voelt voor mij het beste om deze persoonlijk te beantwoorden en niet als reactie onder dit artikel. Mocht je een persoonlijke vraag hebben wil ik je vragen om dat via het contactformulier te doen. Inhoudelijke vragen kun je wel kwijt in de reacties.

Ga naar

57 reacties op “Astraal reizen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. rob avatar
  rob

  Beste Mathijs. Een vraagje. Wanneer je astraal reist kom je dan in andere werelden of dimensies terecht? Blijkt dan dat je een multidimensiaal wezen bent? Waarom is het zo moeilijk om altijd in de nacht zo bewust te kunnen zijn? Wanneer je in je diepste slaaptoestand bent, waar je het meest onbewust bent, verkeer je dan eigenlijk in je natuurljjke staat? Ben wel benieuwd. Heb zelf wel eens spontaan een enorme Dmt release in de nacht gehad, was wel een bijzondere ervaring moet ik zeggen. Sindsdien ben ik ook niet meer bang voor de dood.
  Met vriendelijke groet,
  Rob

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hallo Rob,

   Bedankt voor je vragen. Er zijn verschillende manieren van Astraal reizen. De meest bekende (en onhandigste) is letterlijk met je geest op een andere plek zijn. Met deze techniek kom je inderdaad in andere werelden of dimensies terecht. Deze andere werelden en dimensies zijn ook toegankelijk door middel van meditatie. Door je ‘eigen’ bewustzijn te vergroten kun je reizen in je ‘eigen’ bewustzijn. Daar zijn alle dimensies en wereld verbonden en één met elkaar dus je komt dan niet in een andere wereld, maar je bent dan afgestemd op een ander stuk van jou als grote geheel. Uit meditatie kun je dus ook opmaken dat je een multidimensionaal wezen bent. Je ‘natuurlijke staat’ is een groot onderwerp. Daar kun je hele boeken over schrijven. Kort gezegd door de kwaliteiten van je ziel te integreren op aarde kom je in je natuurlijk staat. Deze staat hoef je niet te hebben als je astraal reist.

   Groet,

   Mathijs

 2. Nele Toorre avatar
  Nele Toorre

  Ik heb al eens een ervaring gehad dat ik boven mijn lichaam zweefde en ik was er me bewust van dat ik niet sliep. Ik ben dan de hele nacht wakker geweest. Het was alsof ik me niet kon bewegen en zag mezelf daar liggen. Het was echt raar. Was dat ook astraal reizen? Groeten Nele. Graag antwoord

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Je omschrijving komt overeen met een uittreding. Je gaf aan je lichaam te zien liggen. Sommige mensen maken na hun uittreding reizen. Bijvoorbeeld naar plekken op aarde of andere werkelijkheden. Wat jij hebt ervaren was hoogst waarschijnlijk een uittreding.

  2. giorgio avatar
   giorgio

   komt meer over als slaapverlamming Nele ben ik meer zeker van en dat het geen gewoon uittreding was maar meer uit jou lichaam getrokken worden allee dat is mijn gedacht er over

   1. Mathijs van der Beek avatar
    Mathijs van der Beek

    Ik begrijp je reactie door de term ‘ik ben de hele nacht wakker geweest’. Als iemand zijn lichaam ziet liggen dan zit diegene niet in zijn lijf en noem je dat uittreden. Het een sluit het ander natuurlijk ook niet uit. Met een holistische/spirituele visie kun je daardoor slaapverlamming ook anders benaderen en gaan werken aan het oplossen hiervan op een andere manier. Er vanuit gaan dat het mogelijk is om meer controle te krijgen op de uittreding en op het terug keren naar je lichaam en weer de controle nemen.

 3. Deliah avatar
  Deliah

  Hoi Mathijs,

  Een misschien wat vreemde vraag, ik heb sterke behoefte al jaren naar de jaren 60 / 70. Ik heb nooit ik die tijd geleefd. Maar vaak komt het voor dat ik ineens terug ben. 0.1 seconde weet ik nog wat ik dacht. Daarna is het weg. Dit gebeurd dagelijks. Is het mogelijk om met astraal reizen. Of wat voor techniek dan ook, in de jaren 60/70 terecht te komen? Dankjewel! Liefs Deliah

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hallo Deliah,

   Bedankt voor je vraag. Dat kan zeker. Volgens het Monroe institute die gespecialiseerd zijn hierin is dat een behoorlijk geavanceerde techniek. Wat maakt het dat je zo’n sterke behoefte hebt naar de jaren 60/70?

   Vredige groet,

   Mathijs

 4. Jurre avatar
  Jurre

  Hoi Mathijs,
  Ik heb twee vragen. Kun je bij astraal reizen in een verkeerd lichaam terugkomen? Jaren geleden werd ik heel paniekerig wakker en hoorde in mijn hoofd “help, ik ben in het verkeerde lichaam” Dit kwam niet vanuit mijzelf. Ik ben daarna weer in slaap gevallen en dag daarna was alles verder normaal.
  Een andere vraag, het kruid bijvoet wordt gebruikt om afstraal dromen op te wekken. Kan ik hiervoor bijvoet thee gebruiken of moet ik een thee van de verse wortel maken?

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hoi Jurre,
   Bedankt voor je vragen.
   1) Je kunt niet in het verkeerde lichaam terecht komen.
   2) Bijvoet wordt gebruikt op verschillende manieren. Het zou helpen je dromen te intensiveren als je het rookt zodat je lucide kunt dromen. Meer over lucide dromen vindt je op: https://femkedegrijs.com/hsp-kennisbank/dromen/lucide-dromen-zijn-ze-gevaarlijk/ Echter is er een verschil tussen uittreden en lucide dromen. Dat is niet hetzelfde. Dat wordt soms wel gedacht. Er zijn ook andere middelen te verkrijgen op homeopatische basis die hierbij helpen. Ik raad je af om bijvoet te roken. Je kunt beter op zoek gaan naar energetische / homeopatische middelen. Verder is het ook trainbaar. Daar moet je moeite en energie in stoppen, maar dat levert wel veel betere resultaten op op langere termijn.

 5. Sharon avatar
  Sharon

  Hallo Mathijs,

  Ik wil dit al heel erg lang, ik heb het geprobeerd en mijn lichaam begon dus te vibreren en toen werd ik ineens angstig en kwam ik weer terug in mijn lichaam.

  Ik wil het super graag, maar toch ben ik er ook angstig voor op de één of andere manier.
  Omdat ik altijd al bang ben geweest voor geesten, en dan ben ik bang om zulke dingen te zien.

  Is dat mogelijk? Of is dat alleen omdat je het zelf inbeeld dat je dat ziet?

  Groetjes,
  Sharon

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hallo Sharon,
   Je bent al aardig op weg. Als je aan het vibreren bent kun je inderdaad je lichaam uit. Je kunt veilig uittreden. Vraag je gids om hulp dan is er niets aan de hand 🙂

   Groetjes,

   Mathijs

 6. CG avatar
  CG

  Hi!
  Onlangs werd ik na een vreemde droom wakker en ontdekte ik een gedaante in mijn slaapkamer, welke net als mij verschoot.. toen ik mijn licht aandeed was deze echte verdwenen. Aangezien ik ervaring heb met geesten, weet ik dat het niet om een ziel gaat maar geloof ik dat dit een astrale reiziger was. Ik vroeg mij af: Hoe kan ik er achter komen wie dit is en waarom deze aanwezig is in mijn slaapkamer?
  Mvg, CG

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hallo CG,

   Wellicht kun je het uitpendelen of er in een meditatie achter komen. Zulke dingen zijn niet zo eenvoudig te achterhalen. Succes!

   Groet,

   Mathijs

 7. Ashley avatar
  Ashley

  Ik ben na een jaar of 6 weer terug gekomen op een bepaalde plek in mijn slaap.
  Alles was in die tijd wel mee verouderd inclusief ik. Alles was zo helder en echt, alles kon ik echt voelen, ruiken en proeven. De mensen kende ik ook, alleen wel uit mijn dromen van 6 jaar geleden.
  Valt dit ook onder dimensies of is dit iets anders wat ik nog minder begrijp?

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hallo Ashley,
   Bedankt voor je reactie. Dat is lastig te zeggen. Dromen kunnen heel echt zijn en het kan ook zijn dat je inderdaad in een andere dimensie was. Door meer met dromen te gaan doen kun je daar achter komen. Meer informatie over dromen vind je op https://femkedegrijs.com/hsp-kennisbank/dromen/

   Vredige groet,

   Mathijs

 8. Mandy avatar
  Mandy

  Hallo!
  Een vraagje, ik had vannacht zo iets raars meegemaakt. Mijn droom leek echter en levendiger dan het echte leven…ik was excited, maakte een aanloop en vloog weg en alles werd steeds kleiner…Ik kon overal naar toe…het zand was echter, het rollen van mijn lichaam voelde intenser etc etc…Ik was me bewust dat ik astraal reisde..maar mijn lichaam voelde super levendig! Ik wilde weer terug, maar dat ging raar. Dan dacht ik dat ik wakker was, maar dan zag ik een verschil van interieur en besefte ik dat ik nog niet wakker was….schok….Ik viel uit bed in de donkere kamer en was alsof mijn hele lichaam verslapt en dronken was , het shakede..schok, ochjee, ik ben nog steeds niet wakker…en zo ging het door, ik moest echt mezelf dwingen om mijn ogen re openen en uit bed te stappen. Ik heb nog nooit Zo bewust astraal gereisd, en ben er niet mee bezig….wat gebeurde hier? Zo benieuwd! Liefs mandy

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hallo Mandy,

   Bedankt voor je reactie. Het lijkt erop dat je een lucide droom had, omdat je beschrijft dat het interieur verschilde. Lucide dromen kunnen heel levendig zijn. Meer hier over kun je lezen op: https://femkedegrijs.com/hsp-kennisbank/dromen/lucide-dromen-zijn-ze-gevaarlijk/ Vredige groet,

   Mathijs

 9. Bettina avatar
  Bettina

  Hoi Matthijs..
  Ik heb een vraag… vaak vlak voordat ik in slaap val, stel ik de vraag aan iets oud iemand die voor mij niet zichtbaar is, of ik door de poort mag…waarna ik in een wereld terechtkom die veel echter lijkt dan deze wereld… geluiden klinken anders en kleuren zijn zo veel dieper en mooier… …er vinden mooie gebeurtenissen plaats zoals vliegen en eindeloos zwemmen onder water en mooie gesprekken met mijn oma die al jaren geleden overleden is maar ook vaak angstaanjagende zoals de apocalyps en dat ik dan alleen ben Vaak wordt ik wakker en voel dat er iets angstaanjagende in de buurt is… ok al was het een mooie droom.die angst voelt dan zo kinderlijk en primitief aan…Na zo’n nacht heb ik een paar uur nodig om weer in deze werkelijkheid te komen en lijkt me de echte wereld onecht en kleurloos… ook al wil ik dit niet maar ik heb het gevoel dat mijn onderbewuste deze plaats wil blijven opzoeken. Is dit ook een soort van astraal reizen naar een andere dimensie? Ik heb het al jaren maar ben nu bewust meer informatie gaan zoeken… alleen vind ik hier weinig over….

  Bettina

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hallo Bettina,
   Er zijn veel verschillende ‘astral planes’ astrale lagen. Tijdens astraal reizen (OBE) kun je daar terecht komen. Een astrale reis doen we vaak in de nacht. Meestal gaat dit onbewust en onthouden we niet. Soms onthouden we het wel en kan het een ‘levendige droom’ zijn. Ook is het mogelijk om bewust te zijn tijdens een astrale reis. Dan heet dan een Out of Body experience.

   Als je droomt en je bent bewust is dit een lucide droom. Er zit een klein verschil tussen Astraal reizen en Lucide dromen. Het lijkt wel veel op elkaar.

   Als je bewust bent dan je droomt of dat je Out of Body bent kun je zelf vragen stellen en meer over de “astral planes” of werkelijkheden waar je bent te weten komen. Ook kun je de apocalyps onderzoeken. Als je bewust bent tijdens de OBE of tijdens de droom zijn er dus genoeg mogelijkheden om zelf tot antwoorden te komen.

   Vredige groet,

   Mathijs

 10. Hoen avatar
  Hoen

  Hoi Mathijs mijn zoon van 19 jaar probeerde dit dus ook steeds uit ze lichaam te treden door meditatie maar kunt u mij gerust stellen dat dit totaal geen kwaad kan dat ik hem smorgens niet levenloos aantreft ik hoor graag wat hier de waarheid achter is met vriendelijke groet een bezorgde vader

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Beste Hoen,
   Nee hoor. Het kan geen kwaad. Tijdens uittreden slaapt het lichaam. Het is niet mogelijk om de verbinding met het lichaam te verbreken om welke wijze dan ook. Als iemand weer wakker wordt (of wordt gemaakt) is hij weer terug in zijn lijf.

   Vredige groet,

   Mathijs

 11. Sarah avatar
  Sarah

  Afgelopen weekend had ik volgens mij ook een uittreding. In eerste instantie kwam ik in een ander soort dimensie terecht. Alles was lichter, zag verschillende kleuren, en sjeezde door ruimtes heen. Ook kan ik mij herinneren dat iemand mij bij mijn hand (voor zover ik die toen had) pakte en we zo verder reisde. Leek wel over een dakrand te zijn.

  Vervolgens werd ik me steeds meer bewust van het feit dat ik ergens anders was, en zag ik de ruimte waar mijn aardse lichaam zich bevond steeds duidelijker.

  Dit moment was voor mij het meest raar, omdat het leek alsof ik niet helemaal in de ruimte was waar mijn lichaam zich bevond. Ik probeerde dus een soort van terug te komen maar dit ging gepaard met gekke geluiden, beelden alsof alles in slowmotion ging, hele rare vibraties door mijn lichaam, gekke geluiden die vergelijkbaar met metaalen om de een of andere redenen kreunde ik zelf op dat moment. Ik kon alleen niet bewegen.

  Toen ik voor 80 procent bij was, had ik zo ’n sterk gevoel iemand aan te raken, dat ik dat ook deed. Maar op het moment dat ik die persoon een knuffel gaf voelde ik een soort magnetische kracht jegens die persoon. Het was echt oprecht het meeste vage wat ik ooit heb meegemaakt, maar gaf mij om een gevoel van opluchting en begrip van mijn gevoel hier op aarde.

  Mijn ervaring ging ik dus ook googelen, en alles wat ik ervaarde kwam precies overeen met een uittreding, of juist terugkreeg in mijn lichaam na een uittreding.

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Wat een prachtige ervaring!

 12. Jessica avatar
  Jessica

  Hoi Mathijs,

  Ik ben laatst in mijn slaap bij iemand ‘langs’ gegaan. Niet als in een droom. Ik was daar met lichaam, maar niet stoffelijk. In alles wat ik lees lijkt dit astraal reizen te zijn geweest. Ik heb dat eerder ook gedaan. Het verschil is nu, deze keer was er geen koord.
  Mijn vraag: wat is deze laatste ervaring geweest?
  Andere vraag (in het verlengde van t bovenstaande):Je schrijft over reizen via het hogere hart. Ik kan hier verder weinig over vinden. Kun jij er iets meer over vertellen?

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hoi Jessica,
   Er zijn verschillende mogelijkheden. Het kan een lucide droom zijn geweest of een astrale reis. Er zijn meer dingen dan alleen het koord die het onderscheid daarin kunnen maken. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens een lucide droom je neus niet zien en tijdens een astrale reis wel. Op die manier kun je dat dan checken. Een koord hoeft ook niet altijd zichtbaar te zijn.

   Reizen via het hogere hart is reizen vanuit eenheidsbewustzijn. Je bent het hele universum, je bent bewustzijn. Via deze techniek kun je hele grote afstanden reizen in een mum van tijd. Deze techniek kun je gebruiken in meditatie. Als je dit wilt ervaren dan kun je op zondag mee doen met de gratis vredesmeditaties om 20:00 uur via https://www.mathijsvanderbeek.nl/live/ of in mijn cursus ‘Werken met Opgestegen Meesters’.
   Vredige groet Mathijs

 13. Jim avatar
  Jim

  Goedendag,

  Ik heb gisteravond laat toen iedereen sliep gemediteerd. Dit doe ik door te zitten met mijn ogen dicht, mijn handen op mijn knieën, handpalmen omhoog, de toppen van mijn wijsvinger en duim raken elkaar aan(shambhavi mudra), ik observeer mijn ademhaling. Sadhguru zegt dat ik mijn pineal gland activeer hiermee. Normaal was dit een zeer kalmerend/aangename ervaring, maar gisteren niet. Het leek alsof ik ergens naartoe ging. Ik werd bang om enge dingen te zien en vibreerde ook daarna. Kunt u vertellen wat er gebeurde?

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hoi Jim,
   Als je vibreert zou het kunnen dat je in de overgang van slapen naar out of body zit. Als je eenmaal out of body bent focus je dan op liefde dan neem je dat waar. Focus je op angst dan kom je in die dimensie terecht. Succes!

 14. Jasmijn avatar
  Jasmijn

  Hoi Mathijs.
  Enkele nachten geleden ging ik slapen. Lag op mijn zij. Volgens mij was ik net in slaap wanneer ik luider en luider in mijn hoofd geluid hoorde. Eentonig. Zoals die binaural beats. Ik kon super helder denken… ik moest aan mijn vriend denken die eerder uittredingen had. En ik kreeg schrik om schrik te krijgen. Ik voelde mijn lichaam niet meer. Ik voelde me presies zowat draaierig worden in mijn lijf. Ik lag op mijn zei maar was net of mijn gezicht naar het plafond lag. Ik deed poging om ogen te openen. Ik zag niets… even later deed ik ze open en lag even roerloos op mijn zij. Toen ik op de klok keek waren er maar 30 min voorbijgegaan vd moment dat ik in bed was gekropen. Moest even wakker worden om alles op te schrijven. Was dit het loskoppelen v mijn ziel? Ik las dat vele mensen dit onbewust erg veel doen. Waarom ervaar ik dit nu plots ineens? Ik praat wel met mijn partner over zulke dingen maar ben hier niet actief me bezig. Nu ben ik uiteraard wel benieuwd hoe het zou geweest zijn als ik geen angst had. Welk avontuur zou ik beleefd hebben? Ik hoop dit nog eens mee te mogen maken. De volgende ochtend ervoer ik een gevoel van vrede en geluk. Toeval of niet? Vele warme groeten. J.

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hallo Jasmijn,
   Bedankt voor het delen van je ervaring. De eerste keer kan inderdaad erg spannend zijn. Soms reis je naar velden van vrede en liefde. Mooi dat je dat in de ochtend bevestigd kreeg. Uittreden doet overigens iedereen, maar we zijn ons er niet / nauwelijks bewust van.
   Vredige groet Mathijs

 15. Suus avatar
  Suus

  Hoi ik heb de volgende vraag. Mijn dromen zijn dagelijks erg intens en levendig, maar er was er één (misschien wel meerdere?) die erg opviel. Ik had dus een droom en ik wist zelfs nog de details van het gesprek met deze persoon, plek en spullen. Weken later voelde ik en zag ik ook een soort energie op mij af komen, dit ziet er uit als hitte golven. Toen herhaalde mijn droom zich precies zoals ik had gezien dus tijdens mijn droom keek ik dus eigenlijk in de toekomst? Ik wist was de man ging vertellen en zijn spullen kwamen ook overeen. Hoe kan dit en wat is dit?

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hoi Suus,
   Bedankt voor je reactie. Als ik je reactie lees moet ik meteen denken aan de lucide dromen cursus van Femke waarin je o.a. leert wat de betekenis van je dromen zijn en over toekomst dromen. Je kunt er meer over lezen op https://femkedegrijs.com/lucide-dromencursus-hsp/
   Vredige groet Mathijs

 16. Kds avatar
  Kds

  Hey , ik heb een vraagje. Ik heb op mijn 12e verjaardag in 2008 een zwaar ongeval gehad waar ik 14 maanden in coma heb gelegen. In die tijd kwam mijn mama bij me op bezoek, mijn mama leeft nog en het voelde toen al heel echt aan. Maar nu is mijn vraag als volgt. Ik werd laatst wakker van een wondermooi wit licht in de hoek van mijn kamer. Mijn beste vriend had de week ervoor zelfmoord gepleegd, en het voelde aan als mijn mama, maar was eens zo licht en mooi en liet me gerust voelen. Mijn mama en ik zijn beiden spiritueel, hebben al vaker mensen geholpen ivm vanalle spirituele dingen. Maar wat het rare was , op een fractie van een seconde, zag ik mezelf liggen en had mijn mama mijn hand vast en direct daarna, voelde ik een hand op mijn schouder, en ook daar was een wit licht, met een blauw achtige rand rond en zelfs een beetje bruin en voelde ik intens veel verdriet en spijt. Zou dit mijn mama haar manier geweest zijn, om te laten weten dat mijn beste vriend evenzeer soms nog eens langskomt? Want ik kan overleden mensen zien. Maar mijn beste vriend is nu bijna een jaar dood, en dit is het enige wat ik ervaren heb buiten dat ik regelmatig zijn vaste parfum ruik. Kan jij me misschien wat antwoorden kunnen geven, wat dit juist was?

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Beste Kds,
   Bedankt voor je vraag. Allereerst raad ik je aan om op je intuïtie te vertrouwen. Verder is het zo dat overledenen vaak laten weten dat het goed met ze gaat en dat je je geen zorgen hoeft te maken, maar als de boodschap dat jouw beste vriend intens veel verdriet en spijt heeft helend voor jou is waardoor je het bijvoorbeeld makkelijker kunt loslaten of verwerken dan zou dat ook goed kunnen.
   Vredige groet Mathijs

 17. Shanice M avatar
  Shanice M

  Goedemiddag. Is het mogelijk om in je slaap in een andere dimensie te leven?
  Waardoor je oververmoeid wakker wordt? En kan je hier moeilijk uit ontwaken, uit de langdurige droom?

  Ik heb nu dagelijks te maken met enorm veel slaap met 1 lange droom. In mijn dromen ben ik altijd op aparte, wel soms herkenbare, plekken waar ik altijd opdrachten moet voltooien, dingen moet doen waarbij ik enorm veel aan het rennen ben, denken en dus veel bezig lichamelijk en fysiek. Ik kom er moeilijk sochtends uit, waardoor ik vaak wel 12/13 uur slaap. Tussendoor wordt ik wakker, ga ik kort wat doen maar val ik weer in dezelfde droom en situatie dus.

  Klinkt dit bekend in de oren en zo ja, wat kan ik hier tegen doen? Dit heb ik nu al 6-8 weken, echter wordt het nu dagelijks en dat beperkt me enorm in mijn dagelijkse bezigheden, werk en sport.

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Beste Shanice,
   Bedankt voor je reactie. Dat klinkt als een intensieve droom. Het is mogelijk dat dromen energie kosten. Ik raad je aan om dan met de dromen aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door te leren lucide te dromen. Dan kun je ontdekken wat je droom betekent en je droom bewust ervaren en er mee aan de slag gaan op het moment dat je droomt. Meer informatie over Lucide dromen vind je op https://femkedegrijs.com/hsp-kennisbank/dromen/lucide-dromen-zijn-ze-gevaarlijk/.
   Vredige groet Mathijs

 18. Yvon avatar
  Yvon

  Hi, mijn dochter heeft vanaf dr geboorte bijna nooit doorgeslapen. Ze is nu 6 maar sinds kort heel moe en als ze wakker schrikt heeft ze soms moeite om weer verder te slapen. Ze word zeker 4 x wakker per nacht. Een Magnetiseur zei dus over dat ze snachts reist om
  Andere mensen te helpen. Ik heb een tip gekregen dat ze moet zeggen voor het slapen ik ga niet werken. Maar hebben jullie nog andere tips?

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hallo Yvon,
   Om je vraag te beantwoorden kan ik het beste met een open blik zonder enige voorkennis naar je vraag kijken. Er zijn heel veel mogelijkheden waarom je dochter bijna nooit doorslaapt en moeite kan hebben om weer verder te slapen nadat ze wakker is geschrokken. In deze leeftijd kunnen bijvoorbeeld vorige levens een rol spelen, voedsel storen, een onderliggend fysiologisch probleem, stress tijdens de zwangerschap, onopgeloste zaken bij de ouders, wateraders in de slaapkamer, elektro hypersensitiviteit, een combinatie van genoemde zaken of iets anders. Het zou ook kunnen zijn dat ze astraal reist en anderen helpt. De vraag is dan wel waarom ze wakker schrikt. Mijn tip is eerst om goed uit te zoeken wat de oorzaak is. Astraal reizen is niet iets waar ik zelf het eerste aan zou denken bij deze problemen. Mocht dat wel het geval zijn vraag dan haar beschermengel om over haar te waken tijdens haar slaap en reizen.

 19. connie avatar
  connie

  beste mathijs als kind droomde ik altijd dat ik kon vliegen. alleen de laatste tijd is het heel raar aan het orden. in de nacht ben ik bij een vriendin thuis. waarom weet ik niet alsof mijn ziel daar wil en moet zijn. als ik wakker word in de ochtend en lig in me kamer moet ik even orienteren waar ik ben zelfs de kamer lijkt op het huis van me vriendin. zo erg als dit heb ik nog niet meegemaakt.

  1 keer lag ik nog niet te slapen en voelde overal tintelingen, had hart kloppingen en oorsuizen. had van boven al bericht doorgekregen dat ik mijn hartchakra steen moest achterlaten bij haar hier was ze zo ontzettend blij me, maar begrijp niet waarom mijn ziel nog reist naar haar als mijn energie er nog is. zelf wil ik ook graag bij haar zijn. kan dit ies te maken hebben met elkaar?

  vriendelijke groet,

  connie

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Beste Connie,
   Om hier goed antwoord op te kunnen geven zou ik coaching met je moeten inplannen zodat ik vragen kan stellen en hier dieper met je kan induiken. Helaas kan ik op deze vraag geen goed antwoord geven via deze weg. Ik hoop dat je dat begrijpt.
   Vredige groet Mathijs

 20. Hilde avatar
  Hilde

  Hoe herken ik het verschil tussen een lucide droom en een astrale reis? Ik was vannacht op een bekende plaats, echter waren er dingen heel anders dan in werkelijkheid. (Vooral meubels die heel anders stonden en wat in werkelijkheid onmogelijk zou zijn bv een keukeneiland dat 180* gedraaid was) Ik herinner me dat ik op een gegeven moment even schrik had of ik mezelf wel terug naar “hier” zou kunnen teleporteren.

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Beste Hilde,
   Het ene vind in je droomlichaam plaats en de ander in het astrale veld. Het verschil is klein. De technieken lijken ook ontzettend op elkaar. Als je het onderscheid wilt leren maken en de verdieping in wilt raad ik je aan om de lucide dromen cursus van Femke te volgen.

 21. Mira avatar
  Mira

  Beste Mathijs,

  ik was half in slaap, en ik droomde dat ik uit mijn lichaam werd gezogen. Ik tolde uit mijn lichaam en ik zag mijn slaapkamer om mij heen rondtollen. Ik werd omhoog getrokken en dat ging heel snel en ik hoorde een zoemend geluid dat steeds harder werd. ineens besefte ik mij in mijn droom wat er gebeurde. Ik wilde het niet ( Het voelde alsof een vreemde kracht grip had op mij) en ik riep heel hard in mijn droom, ‘Nee, ik wil terug! Stop! Ik wil terug in mijn lichaam’ en toen kwam ik weer terug in mijn lichaam. Ik kwam bij van de schik (nog steeds in mijn droom) en ik was opgelucht dat ik weer terug in mijn lichaam was (ok nog steeds in mijn slaap). Pas toen werd ik wakker. Ik heb nog nooit zo gedroomd en het voelde meer echt dan als een droom. Het was echt een bizarre ervaring. Ik heb geen idee wat het kan zijn, was dit het begin van een lucide nare droom? Heb jij hier eerder over gehoord/gelezen? Ik vond het een beetje griezelig vooral omdat ik het gevoel had dat een ‘macht’ buiten mij deed. Was wel blij dat ik door nee te roepen weer terug in mijn lichaam kwam.

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Beste Mira,
   Bedankt voor het delen van je ervaring. Je beschrijving komt het dichtste in de buurt van een uittreding. Als je dit voor het eerst meemaakt zondere enige kennis dan kan ik me voorstellen dat het je angstig maakt waardoor je geen fijne ervaring hebt. Als je terug wilt naar je lichaam kun je inderdaad altijd terug door dat te vragen. Het is mogelijk hier meer grip op te krijgen door er meer over te leren. Het kan namelijk ook veel vreugde geven en waardevol zijn.
   Vredige groet Mathijs

   1. Mira-Belle avatar
    Mira-Belle

    Dankjewel voor je snelle reactie! Ben er blij mee! Ik ga mij er eens in verdiepen

    Met vriendelijke groet, Mira

 22. Chris Abraham avatar
  Chris Abraham

  Beste Mathijs.
  Ik probeer de technieken en daarna heb ik het gevoel dat ik om me heen draai, ik draai gemiddeld 2 minuten. het stopt daarna ik vraag me af of je me kunt vertellen wat ik moet doen nadat ik me omdraai?
  heel erg bedankt.

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hallo Chris,
   Heb je ook de vibratiefase gehad?
   Vredige groet,

   Mathijs

   1. Chris Abraham avatar
    Chris Abraham

    Hallo Mathijs,
    ja ik heb een vibratiefase gehad.
    met vriendlijke groeten.

    Chris

    1. Mathijs van der Beek avatar
     Mathijs van der Beek

     Je zou kunnen klimmen alsof er een touw hangt, snel bewegen of een opdracht kunnen geven zoals: Ik wil nu op plek x zijn.
     Succes!

 23. Mirjam avatar
  Mirjam

  Hoi,
  Vannacht liep ik de woonkamer in. Alles had een grijze filter van de schemer. Echter liep ik de woonkamer van mijn ouders in. Ik deed het licht aan. Gebeurde niets. Zag dat ik in het verkeerde huis was. Ik moest snel terug dacht ik.
  Ineens lag ik weer in bed. Zelfde grijze filter… Keek naar mijn voeten… Mijn lijf leek te golven. Ik zag één been langzaam op en neer bewegen. Ik voelde dat ook, maar ik bewoog hem niet voor mijn gevoel. Het klopte niet. Het eerst mij te eng. Ik riep mijzelf toe wakker te worden. Nu!

  En toen was ik wakker. Grijze filter was weg… Wat was dit??? Nog nooit zoiets mee gemaakt….

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hoi Mirjam,
   Bedankt voor je vraag. Was het een droom of was je bewust en kon je zelf keuzes maken?
   Vredige groet,
   Mathijs

 24. Avalon avatar
  Avalon

  Hoi Mathijs,

  Dank voor je waardevolle delen! Kan het ook zijn dat je na astraal reizen niet goed terugkeert in je lichaam? Je bent er wel, maar met je geest niet aanwezig en vast in angst? Wat ze in de psychologie “dissociatie” noemen?

  Hoor graag!

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Beste Avalon,
   Normaal gesproken niet. Er zijn verschillende visies op of je je lichaam verlaat of dat je een bewustzijnsreis maakt. In het tweede geval kun je niet uit je lichaam zijn geweest, maar ben je met je bewustzijn wezen reizen. In het andere geval ben je wel uit je lichaam geweest. Een goede cursus astraal reizen zal je leren dat alles wat je meemaakt een proces is om spiritueel te groeien. In mijn visie steeds meer de liefde te laten stromen. Als je in angst vast zit dan mag je leren om met angst om te gaan en dit te transformeren naar liefde.
   Verder is je vraag beantwoorden niet zo makkelijk. Ik kijk het liefste energetisch om te zien wat er ‘echt’ aan de hand is.
   Vredige groet,
   Mathijs

 25. Jeroen avatar
  Jeroen

  astraal wel van gehoord maar die ik heb is wel heel eng vooral als ik terug ga in mij lichaam, ik heb zo vaak mij eigen gezien dat ik er bang van word en er zelf langer door wakker blijf, heb dit nooit iemand durven vertellen maar ik sta letterlijk langs mij eigen lichaam en als ik terug er in ga ben ik ook nog eens steenkoud, heb er echt vragen over van hoe en wat want ik vind dit zo eng.
  en over reizen ik durf zo echt niet weg want soms komen dingen uit en ik weet niet wat het allemaal betekend maar heb echt veel uitleg nodig met dit.

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Beste Jeroen,
   Ik raad je aan om contact met iemand te zoeken die je hierbij verder kan helpen. Je mag ook contact met mij opnemen via de contactpagina. Vredige groet,
   Mathijs

 26. Anneke avatar
  Anneke

  Beste Mathijs,
  Een paar nachten geleden, ik sliep dacht ik, stond ik plots op de rand van een hoog gebouw. Naast mij een dame die mij aanspoorde re gaan vliegen. Ze wist zeker dat ik het kon. Ik spreidde mijn armen en ging. Fantastisch! Even later voelde ik mij terug in mijn lichaam vallen. Heel bewust. Kun jij mij verklaren wat ik heb beleefd?

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hallo Anneke,
   Dat klinkt als een astrale ervaring waarbij je bewust was dat je weer terug in je lichaam kwam.
   Vredige groet,
   Mathijs