symbool van vrede

Wat is vrede?

Geschatte leestijd:

8 minuten

Vrede is de volledige afwezigheid van strijd. Niet alleen op fysiek niveau, maar ook op mentaal en spiritueel niveau.

‘Geen oorlog’ wil niet zeggen dat er geen strijd is. Net zoals het afwezig zijn van fysieke klachten niet betekent dat je gezond bent.

Wanneer kan vrede ontstaan?

Vrede kan op aarde ontstaan als mensen er voor kiezen om hun innerlijk strijd op te lossen. Pas dan kun je innerlijke vrede ervaren. De strijd die zichtbaar is in de wereld om ons heen is een reflectie van innerlijke strijd.

Voorbeelden van vrede

Denk bijvoorbeeld maar aan de Zwarte Pieten discussie.

Dat gaat niet over Sinterklaas en Zwarte Piet, maar over hele andere dingen. Het gaat om nostalgie, vasthouden aan tradities en oude gebeurtenissen uit de geschiedenis. Dat is het werkelijke niveau van innerlijke strijd. Hierin blijven hangen beperkt de voortgang en weerhoudt de mens ervan om het bewustzijn van vrede te bereiken. Daarvoor zul je als mens status, aanzien en het denken dat je het verleden bent moeten loslaten.

Boeddha kwam al met deze boodschap in zijn lering over 4 edele waarheden en ook boodschappers van vrede zoals Jezus vertelde over onvoorwaardelijke liefde en dat je een ander als een broeder mag zien en behandelen. Vrede bereik je vanuit dit bewustzijn van één zijn. Vanuit dat punt kun je in vrede met elkaar een leefbare planeet creëren.

duif op toetsenbord

Innerlijke vrede: een must om je missie te leven als HSP

Mis je innerlijke vrede in je leven en heb je last van:

 • Stress?
 • Strijd met bijvoorbeeld mensen, de maatschappij of geld?
 • Emoties zoals boosheid en verdriet?

Dan is er werk aan de winkel. Om je missie te leven is het namelijk noodzakelijk om innerlijke vrede te hebben. In onderstaande video leg ik uit hoe dat zit:

YouTube video

Een belangrijke onderstroom van je ziel en je missie is vrede. Zonder deze innerlijke vrede kan de energie van je missie onmogelijk optimaal stromen. Het is dus belangrijk om je op innerlijke vrede te richten en strijd en stress zoveel mogelijk te verminderen.

Tips voor meer vrede in je leven:

 1. Vermijd strijd door het nieuws te beperken.
 2. Richt je op activiteiten waar je blij van wordt zoals:
 3. Geef tijd aan innerlijke vrede en niet aan dingen die niet kloppen / niet goed zijn

Hoe je tot vrede komt

In deze video leg ik uit hoe we tot vrede kunnen komen en welke shift er nodig is in onze manier van denken en welke andere keuzes nodig zijn om dit te bereiken. Vrede is mogelijk als we andere keuzes gaan maken.

YouTube video

Mijn wens: vrede in de wereld

Mijn grote wens voor de wereld is vrede. Iedereen heeft een ander beeld wat vrede is. Betekent vrede dat er nooit meer gepest wordt? Betekent vrede dat er geen oorlogen meer zijn? Dat iedereen gezond is? Hoe ziet vrede er eigenlijk uit?

Voor mij begon het ontwikkelen van het idee wat vrede is in mijn jeugd. Ik deed andere dingen dan de kinderen in mijn klas. Ik turnde terwijl de rest op voetbal zat. Ik was sensitief en zachtaardig. Ik voelde dat kinderen mij niet leuk vonden en zei op een dag tegen mijn moeder: “Ze vinden me hier niet leuk”. Kun je je voorstellen wat dat met je doet als moeder? Ik voelde dat ik niet geaccepteerd werd en werd zo nu en dan ook gepest.

“Toen ik 5 jaar was, werd mijn moeder ziek”

Ze raakte ontzettend moe en kon niet meer dan 100 meter fietsen. Via de alternatieve weg ging ze aan haar gezondheid werken Ze deed diverse opleidingen en raakte weer op het goede pad. Ook hielp ze mij door middel van toch for health, bloesems en zelfs het verwerken van vorige leven om in balans te komen en blijven.

Omdat het voor mij beter zou zijn, verhuisden we toen ik naar groep 7 ging. Ik ging naar een andere school. Het waren twee bloeiende jaren voor mij waarin ik tot rust kwam. Ik merkte dat de bloesems en Touch for Health mij hielpen en ondanks dat ik niet begreep waarom, snapte en vertrouwde ik erop dat er meer was tussen hemel en aarde.

“Ik kreeg geen contact met engelen”

Op de middelbare school verdiepte ik mij hierin en las ik heel veel over spiritualiteit. Ik heb heel veel tijd en energie gestoken in het werken met gidsen en engelen. Ik zat uren op mijn kamer te oefenen met behulp van alle oefeningen uit de boeken, maar contact ermee krijgen lukte niet. Toch wist ik dat ik daar de antwoorden kon halen voor de reden van ons bestaan. Ik bleef vertrouwen, want als bloesems en het in balans zetten van vorige levens hielpen, dan moest er een manier zijn om hier contact mee te krijgen.

engelen

Ik leerde te kiezen hoe ik met gebeurtenissen om kon gaan en welke emoties ik zou ervaren, maar ik wist ook dat je alleen deze keuzes kon maken als emotionele gebeurtenissen uit het verleden zoals pesten zijn geheeld.

Ik ronde mijn middelbare school af. De vakken vond ik niet interessant; voor mij was één ding heel belangrijk en dat was spiritualiteit. Ik bekeek de wereld vanuit een spiritueel perspectief en ik ontdekte dat het werkte. Dat door het helen van oude emoties je andere keuzes kon gaan maken en je vrij voelt, maar ik wist: er is meer het kan nog beter.

Toen een vriendin van mijn moeder zei: “Je kunt niet alles met spiritualiteit oplossen” voelde ik dat dit onjuist was en dat het wel kon, alleen begreep ik nog onvoldoende wat spiritualiteit was. Het motiveerde me om door te blijven zoeken naar de betekenis en mogelijkheden hiervan.

“Opgestegen Meesters raakten me”

Op gegeven moment belandde ik bij Opgestegen Meesters. Het raakte me. Ik wist van binnen: hier liggen de antwoorden. Inmiddels ben ik een aantal jaren verder en heb ik ontzettend veel mogen leren van hen en in een razend tempo emoties van dit leven en vorige levens mogen oplossen. Dat waar ik eerst jaren over had gedaan met behulp van Touch for Health en bloesems ging nu in een mum van tijd en kon ik ook nog eens zelf. 

Er was nog iets wat ik ontdekte; Opgestegen Meesters keken heel anders naar de wereld dan wij. Ik begreep in het begin niet waarom wij dat niet zo konden.

Ik ontdekte dat er 3 dingen nodig zijn om de wereld anders te zien:

 1. Non dualistisch benadering – wat betekent dat er geen groot, klein is of goed en fout.
 2. Kijken zonder oordeel
 3. Kijken vanuit je liefde
duiven in de vorm van een hart

Ik besloot om me deze drie eigenschappen eigen te maken en mezelf hierin te trainen door middel van meditatie en werken met Opgestegen Meesters.

Langzaamaan kwam ik steeds dichter bij het antwoord waarom zij de wereld zo anders zagen en begon ik de wereld ook meer vanuit hen perspectief waar te nemen en begreep ik dat dit het doel van de mens is. Om ook de wereld op deze wijze te ervaren. 

Met horten en stoten oefende ik hun zienswijze. Bijvoorbeeld toen iemand zei: ‘’Wat belachelijk wat je doet’’ leerde ik om liefde voor diegene te voelen. De grootste uitdaging was tijdens mijn loondienst. Er kwam een nieuwe manager die vroeg om dingen te doen wat tegen me natuur in ging. Ik voelde me klem gezet. Makkelijk was het niet, maar ik wist dat ik ook deze situatie in het licht van liefde mocht leren ervaren. Het kostte me moeite, maar met de hulp van Opgestegen Meesters slaagde ik erin om deze gebeurtenissen in het licht van liefde te zien en uiteindelijk de stap te zetten om mijn baan op te zeggen en om voor mezelf te starten.

Vrede in de wereld brengen

Mijn diepste wens was vrede in de wereld te brengen, maar ik wist toen nog niet helemaal hoe. Totdat ik afgelopen week terug keek op mijn leven en zag welke weg ik had gelopen. Dat vrede iets heel anders bekent dan het afwezig zijn van oorlog. Vrede betekent vanuit het bewustzijn van Meesters naar de wereld kijken en vanuit dit bewustzijn handelen. Vrede brengen is dus dit bewustzijn brengen.

En voor iedereen is dat een ander pad. Iedereen heeft zijn eigen emoties op te lossen om vanuit liefde naar de wereld te kunnen gaan kijken. Zodat je tot een punt komt waarin jij je unieke kwaliteiten neerzet vanuit dit bewustzijn en je missie leeft.

Mijn vraag aan jou:

Welke keuze kun jij maken om anders naar de wereld te gaan kijken? Je leven aangenamer te maken en te groeien naar het bewustzijn van vrede en liefde?

Eén ding weet ik zeker. Vanzelf gaat het niet.

Ga naar

6 reacties op “Wat is vrede?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Jacqueline Frerejean avatar
  Jacqueline Frerejean

  Hoi Mathijs
  Wat een fantastisch verhaal
  Eerst gelezen toen de video gekeken
  Als ik de wereld kon verbeteren
  Zou ik van uit mijn hart en
  dan bedenk ik stel ik me voor
  Dan zou ik een grote roze wolk uitblazen
  Die iedereen liefde gaf
  Iedereen heeft liefde nodig en recht erop
  En dan denk ik met het uitblazen
  Dat elke mens gelukkig word
  Dat dieren goed mogen hebben dat deze met rust worden gelaten
  Dat bomen blijven groeien en planten
  Dat het water mooi in overvloed kan blijven en dat we terug in de natuur mogen komen en leven met elkaar
  Zo ziet mijn wereld eruit
  Zo zou het fantastisch zijn
  Van uit mijn hart stuur ik dit
  Een mooie dag lieve Mathijs
  En veel liefs van mij

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Dankjewel voor het delen Jacqueline <3

 2. Elly Brugman avatar
  Elly Brugman

  mooi wat ik lees. dank jewel

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Graag gedaan Elly 🙂

 3. janu avatar
  janu

  dag,
  heb je intussen een papieren boek geschreven?
  vriendelijke groeten,janu

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Nee nog niet….