Meteen naar de inhoud

Wat is Boeddha natuur?

Wat is Boeddha natuur?

Het begrip Boeddha natuur is niet door Boeddha zelf in het leven geroepen. Het is opgeschreven in soetra’s (teksten die mondeling of schriftelijk werden overgedragen), waarbij er is door gebouwd op het gedachtegoed van Boeddha.

Wie heeft een Boeddha natuur?

Ieder levend wezen heeft een Boeddha natuur (het staat los van religie). Dit zou betekenen dat ieder levend wezen de mogelijkheid heeft om tot verlichting te komen. Het is een staat van zijn waarbij voorbij het ego. In deze staat van zijn ga je voorbij aan de ‘aardse werkelijkheid’ waarbij je een toestand van oneindige liefde en gelukzaligheid ervaart.

Gautama Boeddha bereikte deze staat van zijn onder de Bodhi Boom in Bodhgay, een plaatsje in de Indiase staat Bihar. Hij deelde zijn weg naar verlichting met anderen.

Boeddha zit in landschap

Leer van Boeddha

De basis van Boeddha zijn leer steunde op de principes dat begeerte de oorzaak van het lijden was. Denk maar aan deze begeertes:

 • Zintuiglijk begeerte: bijvoorbeeld het drinken van een lekker drankje, het horen van een mooi geluid. Het gaat om de hunkering naar genot.
 • Begeerte naar bestaan: bijvoorbeeld: “Ik wou dat ik Beyoncé was.”
 • Begeerte naar niet-bestaan: bijvoorbeeld “Ik wil dat ik nooit arm zou hoeven te zijn”.

Achtvoudig pad

Voor het bereiken van de Boeddha natuur bestaat het systeem van het 8-voudig pad:

 1. zuiver spreken
 2. zuiver handelen
 3. zuiver levensonderhoud
 4. zuivere concentratie
 5. zuivere neutraliteit
 6. zuivere observatie
 7. zuivere gedachten
 8. zuiver inzicht

Dit is één van de onderdelen van de 4 edele waarheden.

Meer weten?

Neem contact op.

nv-author-image

Mathijs van der Beek

Als kind hield ik mij al bezig met spiritualiteit en healing. Na jaren in het onderwijs gewerkt te hebben, gooide ik het roer om. Nu doe ik wat ik het liefste doe; ik help lichtwerkers en reis met mijn partner en hond de wereld rond, zodat er meer vrede in de wereld komt.

Ben jij een lichtwerker en wil jij anderen helpen met healing? Samen met Opgestegen Meesters help ik je graag aan de hand van mijn unieke methode. Ontdek meer via mijn gratis E-book en zondag livestreams.


Ga naar

Interessant? Deel dan via onderstaande knoppen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties op “Wat is Boeddha natuur?”

  1. Mathijs van der Beek

   Hallo Mieke,
   Boeddha natuur gaat voorbij het ego. Er kan daarom niet zoiets bestaan als “mijn” of “je” boeddha natuur. Boeddha natuur kun je ervaren met behulp van bijvoorbeeld meditatie. Als je dit ervaart, herken “je” dit.