bliksem

Non dualiteit lost je problemen op!

Geschatte leestijd:

5 minuten

Met non-dualiteit bekijk je de wereld als geheel en lossen problemen op, omdat je ze op een ander niveau bekijkt dan waarop ze zijn ontstaan. De manier van denken zit dicht tegen spirituele verlichting aan.

Einstein zei het al: “Je kunt problemen in je leven niet oplossen met dezelfde soort gedachten als die waarmee je de problemen in het leven hebt geroepen“. En dat is precies waar non-dualiteit over gaat!

Wat is non-dualiteit precies? Daarvoor is het eerst handig om te begrijpen hoe je geleerd hebt naar het leven te kijken.

Wat is dualiteit?

Dualiteit houdt in dat er sprake is van een tegenstelling. Hieronder vind je wat voorbeelden.

De hele dag door kun je dualiteit waarnemen en ervaren. Misschien herken je het wel dat je  fijne ervaringen hebt gehad, zoals tijdens een bruiloft, of heftige ervaringen hebt gehad zoals bij het verlies van een dierbare. Wellicht worden je kwaliteiten op je werk ‘ bestempeld’ met woorden als goed, matig, doortastend of helder.

Stel je eens voor dat je in een kamer bent waar alleen maar licht is; zoveel licht dat de lampen die in de kamer staan verdwijnen in het licht. In deze kamer zou je nooit kunnen ontdekken wat licht is. Op het moment dat er ook afwezigheid van licht kan zijn (en het dus donker is), kun je in deze kamer ontdekken wat licht is.

Wat is bewustzijn?

Hier ontdek je wat bewustzijn is. Je kunt diverse soorten bewustzijnslagen ervaren. Je zou het ook een manier van kijken naar de wereld kunnen noemen. Je zou bijvoorbeeld kunnen spreken van:

 • angst bewustzijn
 • liefdes bewustzijn
 • slachtoffer bewustzijn
 • dader bewustzijn
 • macht bewustzijn
 • eenheidsbewustzijn
 • etc.

Het bewust worden vanuit welke bril/bewustzijn je de wereld ervaart is mogelijk in een wereld van dualiteit.

Dualiteit creëert bewustzijn

Door dualiteit kun je plezier, lijden en bovendien Jezelf ervaren.

Non dualiteit

In plaats van te denken in licht en donker, groot en klein enzovoorts gaat Non Dualiteit ervan uit dat alles één is. Vanuit eenheidsbewustzijn kun je tegenstellingen anders ervaren. Een ander woord voor Non dualiteit is Eenheid. Eenheid is wie je in werkelijkheid bent.

Non dualiteit helpt je gemakkelijk los te laten

De stroming Non dualiteit gaat ervan uit dat we waarnemingen doen en hier geen interpretatie (betekenis) aan geven. Stel dat iemand:

 • tegen je zegt dat je iets ‘goed’ hebt gedaan dan is dat wat er is.
 • zegt dat je iets ‘niet goed’ hebt gedaan dan is dat wat er is.
  Deze stroming geeft geen oordeel aan gebeurtenissen. Door geen betekenis te geven kun je gemakkelijk loslaten (dit helpt om geen emoties met lading te ervaren, of als deze er zijn ze te transformeren).

Mijn visie op non dualiteit

Tijdens het mediteren ervaar ik regelmatig dat grenzen (zoals tussen de ander en mij, groot en klein en ‘goed’ en ‘slecht’) wegvallen. Ik kreeg hierdoor het inzicht dat je bewustzijn niet gescheiden is van de ander. Een ander pijn doen is niets anders dan jezelf pijn doen. In mijn visie betekent non dualiteit dat:

 • Je meer liefde ontwikkelt voor ‘jezelf’ en daarmee dus ook voor de ‘ander’.
 • Oordelen vanuit dat bewustzijn niet bestaan, maar alles goed is zoals het is.

Waar mijn visie in verschilt met de traditionele kijk is dat ik ervaar dat wij een vrije wil hebben. Wij kunnen kiezen wat we voelen, denken, waarnemen en welke keuzes wij maken. Vaak hebben we op jonge leeftijd al keuzes gemaakt die van invloed zijn op ons leven als we ouder zijn. Deze keuzes ontstaan in mijn visie door ervaringen. Deze keuzes bepalen op onbewust niveau een groot deel van ons leven. In de stroming non dualiteit wordt gezegd dat alles vast staat. In mijn visie kun je de keuzes die je op onbewust niveau hebt aanpassen aan de wensen en behoeften die jij hebt, zodat je in plaats van een leven dat grotendeels bepaald is vrijheid hebt en de spirituele wet van de aantrekkingskracht voor je kunt laten werken.

Non dualiteit oefening

Het doel van deze oefening is je het bewustzijn van non dualiteit oefent zodat je:

 • ontspanning creëert
 • stress vermindert
 • oude patronen kunt loslaten die bijvoorbeeld voor stress zorgen

Volg de onderstaande stappen:

 1. Zorg dat je lichaam ontspannen is voordat je met de oefening begint.
 2. Neem een moment voor jezelf om op een rustige plek te gaan zitten.
 3. Hou je ogen open tijdens deze oefening.
 4. Neem de omgeving waar met al je zintuigen. Laat je waarnemingen komen en gaan. Er is wat er is; alles mag er zijn.

Wat is de link tussen non dualiteit en Opgestegen Meesters?

Opgestegen Meesters leven in het bewustzijn van eenheid en liefde. De gedachten die zij hebben lijken erg veel op non-duaal denken. Vanuit eenheid en liefde zien ze welke patronen je hebt en welke keuzes je maakt. De energie van Opgestegen Meesters helpt je af te stemmen op dit eenheidsbewustzijn, waardoor je met meer plezier en ontspanning in het leven kunt staan. Zij hebben eerder op aarde of een andere plek geleerd hoe je kunt afstemmen op dit eenheidsbewustzijn. Door hun eigen ervaring kunnen ze ons goed helpen om dezelfde weg te gaan naar een ontspannen en fijn leven.

Wat is Non Dualiteit en wat is de link met je missie? Bekijk de video:

Gerelateerde blogposts

14 reacties op “Non dualiteit lost je problemen op!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Nelleke Veenbrink avatar
  Nelleke Veenbrink

  Zelf zoek ik een uitleg vanuit de visie non dualitei en de aanslag zoals nu in Brussel ?

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hoi Nelleke,
   Wat een mooie vraag. Dat raakt alles over het thema verbinding en één zijn zoals ik dat voel. Ik vind het een mooi onderwerp voor een nieuwe blog 🙂 Ik ga eens kijken of ik hier iets over kan schrijven. Dankjewel

 2. Jan avatar
  Jan

  Hoi mijn naam is jan.ik ben heel erg geïnteresseerd in t spiritueel leven,heb dan ook net gelezen over dualiteit en non dualiteit om me weer goed te voelen weer levensvreugde te ervaren,maar hoe krijg je dat voor elkaar als je te horen krijgt dat je de begin symptomen van Parkinson hebt,ik heb al de grootste moeite om t een plek te geven en te accepteren laat staan me goed voelen,graag hoor ik wat je in zoon moeilijke situatie kan doen,je zo onzeker voor de toekomst voelen en dan toch goed positief blijven denken ….ezv

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hoi Jan,
   Wat vervelend dat je symptomen van Parkinson hebt. Ik kan me voorstellen dat je de grootste moeite hebt om dit een plekje te geven en te accepteren.

   In mijn visie is het belangrijk om alle gevoelens er te laten zijn. Zowel de “mooie” als de minder “mooie” en er zonder oordeel naar te kijken. Als een observator. In energetische zin krijgt de energie kans om te gaan stromen.

 3. Ibo Uyttenhove avatar
  Ibo Uyttenhove

  Hallo Jan en Mathijs,
  Ik heb pas geleden een workshop Qigong gevolgd in hotel Mennerode onder leiding van een Chinese master ,daar kregen 180 deelnemers training in chi neng de meeste van deze deelnemers zijn ernstig ziek en dmv deze training lieten wij onze energie stromen om de blokkades zowel fysiek als emotioneel optie heffen ik heb daar prachtige ervaringen meegemaakt ,omarm je ziekte en stimuleer het zelf genezend vermogen van het lichaam .Een goed boek hier over is Sprin Forest Qigong van Chunyi Lin .met vriendelijke groet Ibo

 4. Spikey Cloud avatar
  Spikey Cloud

  Hoi Mathijs,

  Een interessant filmpje – ik kamp al ook enige tijd met problemen op diverse gebieden. Met name dat ik telkens in oude slechte gedachtepatronen terugval ondanks ik weet dat ze mij niet dienen – en tevens niet eens waar zijn. Helaas zijn deze patronen onbewust zo sterk dat ik daar nog niet echt kon uit kan komen. Ik heb ondertussen ook al miljoenen dingen gekeken en dus ook non dualiteit – net als jij beviel me dat je geen vrije keuze hebt ook totaal niet. Sterker nog – dat lijkt me een van de meest verschrikkelijke dingen die er maar zijn kan. Beetje zoals dat je leven momenteel klote is – en dat er iemand zegt ja het is voorbestemd dat je leven voor altijd klote gaat zijn – en dit hoort zo ook te zien. Ik snap ook niet dat mensen gelukkig worden dat je geen vrije wil of keuze hebt – ik kan het me heel misschien voorstellen dat mensen waar altijd als op rolletje heeft gelopen dat het ergens fijn kan zijn – maar voor de meeste is dat niet de realiteit helaas – en dan nog lijkt het me dat je voor jezelf wilt kiezen. Ook al is die zelf misschien een illusie – je ervaart het wel deger als jezelf.

 5. ELISABETH avatar
  ELISABETH

  Hallo Mathijs.
  Ik zit te puzzelen met de begrippen polarisatie en dualiteit.
  Hebben ze met elkaar te maken of zijn ze juist tegengesteld.
  De betekenis en de beweging van polarisatie is mij duidelijk.
  Ik heb mij verdiept in dualisme en non-dualisme.
  Mijn gevoel zegt dat polarisatie en dualisme in elkaars verlengde liggen maar ik kan er de vinger niet precies opleggen.
  ❤ groet, Elisabeth

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Hallo Elisabeth,
   Polarisatie als sociologisch begrip is het wij/zij denken. Non-dualisme is niet een sociologisch begrip. Dat is een stuk groter dan alleen wij/zij denken. Je zou kunnen zeggen dat polarisatie een gevolg is van dualistisch denken.

   Overigens is het goed om te vermelden dat de spirituele ervaring van eenheid kan worden ervaren voorbij het denken en niet door het denken zelf.

   Hopelijk helpt dit je weer verder.

   Groet,

   Mathijs

 6. Ditmar avatar
  Ditmar

  Hallo Mathijs
  Hoe kun je ervaren wat je al bent?
  Groet Ditmar

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Door te begrijpen hoe onze energiesystemen in elkaar zitten. Veel mensen die Non-Dualiteit studeren doen dit vanuit hun mentale veld, maar je bent meer dan het mentale veld. Een goede manier om te ervaren wie/wat je bent is door middel van meditatie.

   1. Ditmar avatar
    Ditmar

    Ok. Maar alles wat je kan ervaren is een object van ervaring. Degene die ervaart is het subject. Dus hoe kun je non dualiteit nu ervaren? Ervaren is per definitie afhankelijk van een subject-object relatie.

    1. Mathijs van der Beek avatar
     Mathijs van der Beek

     Met redeneren kom je niet tot de ervaring van eenheid en een non-dualistische ervaring. Het is juist het stil worden en erachter komen dat alles 1 is en dat er 1 bewustzijn is die je tot een nieuwe ervaring leidt. Dan verdwijnt ook object en subject. Vandaar mijn advies mediteren. Je kunt hier uren over denken, maar dan blijf je in het veld van gedachten / het mentale veld van jezelf hangen. Als je er vanuit gaat dat er niet meer is dan de fysieke wereld heb je gelijk, maar de quantum wetenschap heeft al bewezen dat er meer is. Dat meer kun je ervaren in meditatie en daar valt ook de dualistische ‘wereld’ weg.

 7. Ditmar avatar
  Ditmar

  Maar wie ervaart dat dan? Als er toch iemand is die eenheid ervaart is er toch dualiteit?
  En als je deze staat van ervaring hebt gehad kom je weer terug in de wereld van objecten?

  1. Mathijs van der Beek avatar
   Mathijs van der Beek

   Nee hoor. Als je eenheid ervaart is er geen dualiteit meer. Het is een staat van zijn. Als je uit deze staat raakt neem je de wereld waar in dualiteit.