man is aan het joggen

Conditie opbouwen als lichtwerker: tips

Geschatte leestijd:

21 minuten

Wil jij als lichtwerker je conditie opbouwen en verbeteren, bijvoorbeeld na een ziekte, blessures of vanwege andere redenen? In deze blog ontdek je hoe je dit op een gezonde manier aanpakt.

Tip: bepaal je doel: waarom wil jij jouw conditie opbouwen?

Het is belangrijk om stil te staan bij jouw doel. Waarom wil jij bewegen en jouw conditie opbouwen? Is het bijvoorbeeld:

  • Voor je plezier?
  • Voor je gezondheid?
  • Omdat je een sportieve prestatie wilt behalen, zoals het lopen van een marathon?

Sta een bewust stil bij het doel dat jij hebt en concentreer je dan op je energetische hart en je lichaam. Neem 5 minuten (niet even kort 10 seconden) de tijd om te ervaren wat het doel wat jij voor ogen hebt met je doet:

  • Ervaar je vreugde?
  • Ervaar je liefde?
  • Ervaar je stress?
  • Ervaar je ongeduld?
  • Enzovoorts.

Schrijf dit voor jezelf op en noteer ook eventuele inzichten die je hierbij had. Als je emoties en gevoelens met lading zoals stress en spanning ervaart, is dit ondermijnend voor je gezondheid en het werken aan je doel. Kies voor een doel waar je blij van wordt en dat ontspannen voelt.

surfer

Wees een meester over je lichaam

Een belangrijk onderdeel van spiritualiteit in mijn visie is dat je ook meester over je lichaam mag worden. Concreet betekent dit dat je fysiek goed voor je lichaam zorgt en ook luistert naar wat het lichaam nodig heeft. Hoe dit er precies uitziet is heel persoonlijk; het zal voor iedereen iets anders betekenen. Als je goed leert luisteren naar de signalen van je lichaam kun je fysieke klachten en blessures voorkomen.

Tip: vermijd ongezonde prikkels

Om je lichaam gezond te houden kun je het volgende het beste (zoveel mogelijk) vermijden:

Tip: ondersteun je lijf

Ondersteun je lichaam met de juiste voeding op verschillende manieren zoals omtrent:

  • Voedende gedachten
  • Meditatie
  • Emoties (emoties blokkeren is bijvoorbeeld geen effectieve manier om met emoties om te gaan)
  • Hygiëne
  • Fysiek voedsel (en wat voor jou voedend voedsel is; dit is heel persoonlijk. Het hangt samen met jouw darm-microbioom).
  • Zuiver en energetisch drinkwater (drink voldoende)
  • Voldoende beweging; deze blog gaat hier dieper op in.

Dit helpt je om de energie van jouw ziel gemakkelijker te laten stromen. Een vervuild lichaam maakt het uitdagender om de energie van jouw ziel te laten stromen.

kajak

Beweeg jij ook te intensief?!

Veel mensen bewegen / trainen op een te hoge intensiteit. Er bestaat een grote kans dat jij dat ook doet. Dat is ook niet zo vreemd, want er is weinig kennis over de “juiste intensiteit” van trainen bij amateur sporters.

Onze biologie is van nature er op gericht om langdurig te kunnen bewegen op een lage intensiteit. Zo konden we vroeger prooien heel lang achtervolgen totdat ze uitgeput of oververhit waren terwijl ons lichaam kon afkoelen door te zweten.

Tijdens dit langdurige bewegen ervaart het lichaam weinig tot geen stress. In tegenstelling tot intensief bewegen waarbij de vecht / vlucht modus actief wordt en verschillende veranderingen plaatsvinden in het metabolisme.

Hoe bepaal je wat jouw juiste lage intensiteit is waarmee jij jouw conditie opbouwt?

Er bestaan veel verschillende methodes en systemen om een lage intensiteit te bepalen.

Trainingszones

In de sportwetenschap wordt uitgegaan van 3 trainingszones:

  • Zone 1: Uithoudingsvermogen
  • Zone 2: Lactaat drempel (dat wat je maximaal één uur lang vol kunt houden).
  • Zone 3: Boven lactaat drempel.
Trainingszones die worden gebruikt door het Noorse Olympische team

Voor praktisch gebruik zijn de bovengenoemde 3 zones in Noorwegen voor professionele sportcoaches verdeeld in 5 zones;

  • Zone 1 is verdeeld in zone 1 + 2. Dit is de aerobe zone (hieronder ontdek je er later meer over).
  • Zone 2 is verdeeld in zone 3 en 4.
  • Zone 3 is zone 5.
skateboard

Tip: ontdek wat jouw lage intensiteitszones 1 en 2 precies is

Hieronder vind je hieronder de algemene richtlijnen van het Noorse Olympische team, dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek:

Zone 1: Je kan moeiteloos een gesprek voeren. Dit is een lage intensiteit en aerobe zone.
Zone 2: Normaalgesproken is het aantal ademhalingen per minuut kleiner dan 30. Je kunt relatief moeiteloos langere zinnen uitspreken. Dit is een lage intensiteit en aerobe zone.
Zone 3: Je kan korte zinnen zeggen.
Zone 4: Je kan een paar woorden of hele korte zinnen zeggen.
Zone 5: Je kan slechts één of twee woord tegelijkertijd zeggen, terwijl je zwaar ademhaalt.

In de bovengenoemde richtlijnen van het Noorse Olympische team vind je data over onder andere het percentage van de maximale hartslag. Dat zijn gemiddeldes en omdat iedere persoon verschillend is raad ik je aan deze te negeren. Het geeft geen nauwkeurig beeld van jouw zones.

Aerobe conditie verbeteren: jouw lage intensiteitszone bepalen

Aerobe betekent zuurstof. Een goede aerobe basis is de basis voor goede prestaties en een gezonder leven.

Aerobe training voordelen

Rustig bewegen in de aerobe zone (zone 1 en 2 van de 5) heeft veel voordelen, dit zijn wat voorbeelden:

  1. Je kunt bijna dagelijks trainen (bouw het wel goed op!).
  2. Je herstelt beter.
  3. Je komt makkelijker in de ‘zone’ (ook wel bekend als runners high).
  4. De spierbelasting is beter waardoor je geen of minder spierpijn hebt.
  5. Je bent minder gevoelig voor blessures.
  6. Je kunt je makkelijker langer trainen (mits je goed opbouwt).
  7. Je hebt meer oog voor de omgeving.
  8. Je kunt met meer plezier bewegen.
  9. Als je klaar bent met je training heb je het gevoel dat je nog een keer kunt (mits je goed hebt opgebouwd en in de juiste zone hebt getraind).
  10. Minder stress voor het lichaam
  11. Meer ruimte om vrede, liefde en eenheid met de omgeving te ervaren
man staat op atletiekbaan en is klaar om te rennen

Vet verbranden op een lage trainingsintensiteit

Als je op lage intensiteit beweegt verbrandt je lichaam vooral vet. Dat is iets wat je lichaam moet leren en waar het beter in kan worden. Dit is trainbaar! Als je de switch maakt om op lage intensiteit te gaan trainen dan heeft je lichaam tijd nodig om beter vet te gaan verbranden. De omslag maken voor je lichaam duurt gemiddeld 2 tot 3 weken, maar bij sommige mensen kan dit wel 6 weken of langer duren. Een Ketogeen dieet past hier het beste bij. Dat betekent in het kort: verminder koolhydraten, neem meer gezonde vetten tot je en vermijd zoveel mogelijk bewerkt voedsel.

Tip: train in lage intensiteitszone 1 + 2!

Voor je lichaam is het qua opbouw en gezondheid het beste om 80 – 100% van de tijd op lage intensiteit (zone 1 en 2 uitgaande van de 5 bovengenoemde zones) te bewegen. Dit is de aerobe zone waarin je lichaam weinig tot geen stress ervaart en waarin allerlei positieve processen plaatsvinden die goed voor je gezondheid zijn. In deze zone is de vetverbranding relatief het grootst.

Op internet bestaat er een hype om vooral in zone 2 van 5 te trainen, maar zone 1 van 5 is ook heel belangrijk. Lage intensiteit training is niet alleen zone 2! Wissel zone 1 en 2 met elkaar af en ontdek waar jouw lichaam baat bij heeft en zich goed bij voelt.

voetbal

Hoe bepaal jij jouw zone 1 + 2 (aerobe zone)?

Er bestaan verschillende manieren hoe de aerobe zone (en zone 1 en 2 van de 5 hierboven genoemde zones) kan worden bepaald. Hieronder ontdek je er meer over:

Je aerobe zone bepalen op basis van ademhaling

Ergens rond 1996 las ik het boek: “De ideale sportprestatie” van John Douillard. Het voorwoord was geschreven door Martina Navratilova. Ze heeft als tennisster totaal 332 weken op nummer 1 gestaan van de wereld. In de tennis dubbel stond ze 237 weken op nummer 1. Wat me vooral is bijgebleven uit het boek is dat er werd geadviseerd om gebruik te maken van de neusademhaling: kun je niet meer door je neus ademhalen? Dan train je te hard. Toen wist ik nog niet dat dit een goed uitgangspunt kan zijn voor een aerobe training. Niet iedereen ademt even gemakkelijk door de neus, maar wellicht werkt dit voor jou. Naast de juiste intensiteit brengt de neusademhaling nog andere voordelen met zich mee zoals een verbeterde zuurstof opname, het filteren van allergenen en het bevochtigen van de lucht.

Martina Navratilova was één van de eerste tennissers zover ik weet die op deze wijze een hoog gehalte aerobe training deed.

Een ander uitgangspunt voor je ademhaling is de vraag of je tijdens de activiteit nog kunt praten in volzinnen of langere zinnen. Als je dit kunt zit beweeg je waarschijnlijk in de aerobe zone.

man zwemt

Je aerobe zone bepalen op basis van hartslag

Als je goed op je ademhaling let dan kun je kleine veranderingen waarnemen. Dit kan je helpen om je hartslag (indien je een hartslagmeter hebt) te koppelen aan de juiste trainingsintensiteit.

Hoe meet een sporthorloge hartslagzones?

Sommige mensen meten hun zones met een sporthorloge. Als je een sporthorloge hebt is de kans groot dat jouw sporthorloge uitgaat van 1 van deze onderstaande methodes:

  • de Karvonen methode; deze methode maakt gebruik van je hartslag reserve (jouw maximale hartslag – rusthartslag).
  • 5 intensiteitszones gebaseerd op je maximale hartslag.

Beide methoden en wat je sporthorloge automatisch aangeeft zijn niet nauwkeurig. Bij metingen van professionals in het lab blijkt dat er enorme verschillen zijn tussen atleten van hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd; een maximale hartslag en zones zijn heel persoonlijk.

Zones op basis van een labtest

Er zijn diverse testen om hartslagzones en je optimale vetverbranding te bepalen. Daarbij kun je denken aan:

  • VO2max test
  • Lactaat test
  • FATmax test

Het nadeel van deze testen is dat je ze iedere keer regelmatig (iedere 2 – 3 maanden) moet herhalen om nauwkeurig te blijven. De FatMax test kan zelfs van dag tot dag verschillen. Bij topsporters zoals hardlopers, wielrenners, triatleten zijn labtesten heel gebruikelijk.

mensen spelen met bal op strand

Hartslagzones bepalen: wat is de beste manier?

Het beste voor amateurs is om je maximale hartslag en (lage) intensiteitszones zelf te ontdekken door te leren luisteren naar je lichaam. Word bekend met je lichaam en ga zelf voelen wat voor jou de juiste zones 1 en 2 zijn.

MAF methode van Phil Maffetone

Er zijn ook mensen die trainen volgens de MAF methode waarbij je ook in de aerobe zone traint. Naast de ademhaling kun je dan gebruik maken van de MAF formule. Dit is een korte uitleg van deze methode: onder de 16 jaar is je aerobe hartslag maximaal 165 en daarna gebruik je de 180 – leeftijd formule waarbij je afhankelijk van jouw fysieke conditie een aantal hartslagen erbij telt of er af haalt. De MAF methode houdt echter veel meer in. Het is een complete benadering waarbij je ook goed kijkt naar je leefstijl en eetgewoontes. Mocht je interesse hebben dan raad ik je aan om het boek van Phil Maffetone te lezen.

Bij de MAF methode is een goede warming-up en cooling down belangrijk. Denk hierbij aan een warming up van minimaal 10 minuten. In de cooling down laat je idealiter je de hartslag terugzakken naar het niveau waarop je ongeveer begon (en anders hanteer je een cooling down van 10 -15 minuten).

Voor veel mensen kan deze methode goed werken. Ik heb het zelf ook een tijd geprobeerd en er veel van opgestoken, maar ik merkte dat voor mij meer zone 1 training meer vooruitgang gaf en dat de MAF zone net te licht was ten opzichte van mijn gevoel. Ik zal hier kort op ingaan.

Op het moment van schrijven is mijn leeftijd 41 jaar. Voor de MAF formule betekent dit voor mij: 180-41 = 139.

  • De MAF zone is dan 129-139 of
  • 134 – 144 als ik er 5 slagen bij optel omdat ik al ruimere tijd blessure vrij train.
vrouw is aan het hardlopen

Ik heb beide formules geprobeerd. Alleen in de MAF zone trainen gaf mij niet de progressie die ik zou passen bij deze methode. Omdat ik in Zweden eerst 50 minuten heel rustig naar de rolski-baan fietste (zone 1) en daarna een zone 2 training deed waarna ik vervolgens weer 50 minuten terug ging op de fiets in zone 1 ontdekte ik hoe goed mijn lichaam hier op reageerde. Voor mij was dit de missende schakel. Verder had ik gevoelsmatig (op basis van ademhaling en gevoel) een grotere zone 2 van ongeveer 129/135 tot 150. Mijn zone 1 is gevoelsmatig van 101 tot 129/135. Dat is afhankelijk van de vorm van de dag en de activiteit.

Bewegen in zone 1 vind ik een heel fijn gevoel. Het voelt alsof je dit de hele dag kan volhouden, je hebt alle ruimte voor de omgeving en het voelt licht aan. Dat maakt het nog gemakkelijker om liefdevol en vreugdevol te bewegen. Naast de toevoeging van zone 1 gaf het ruimer maken van zone 2 de mogelijkheid om een lage zone 2, midden zone 2 en hoge zone 2 training te doen. Hierdoor kan ik beter aansluiten bij wat mijn goed voelt voor mijn lichaam en diverse lage intensiteitstrainingen doen in combinatie met hardlopen, mountainbiken en rolskiën.

Trainingszones bij chronische ziekten/ burn-out

Voor mensen die chronisch vermoeid zijn, een burn-out hebben of andere fysieke klachten hebben is het verstandig om je lichaam te leren aanvoelen en te leren kennen met behulp van de ademhaling.

Iemand van 35 jaar met een MAF zone van 125 tot 135 (180 – 35 = 145 – 10 in verband met ziekte) zou te intensief kunnen bewegen en kan bijvoorbeeld na het goed luisteren naar het lichaam veel beter in het bereik 95 – 105 trainen waarbij je wel degelijk een aerobe trainingseffect hebt. Het is verstandig dit te overleggen met een fysiotherapeut of arts. Krachttraining is in sommige gevallen beter dan aerobe training. Het kan helpen om de functie van mitochondriën (energiefabriekjes in het lichaam) te verbeteren en te herstellen. Wat je ook doet: leer goed luisteren naar je lichaam.

vrouw die aan het hiken is kijkt naar berg

Tip: bouw je conditie op door te bewegen op lage intensiteit

Afhankelijk van jouw doel kun je het beste tussen de 80 en 100% van de tijd dat je sportief bezig bent op een lage intensiteit bewegen. Het onderstaande kun je hierbij als uitgangspunt nemen:

  • Als je weinig (zoals twee keer in de week) beweegt doe dan 100% op lage intensiteit.
  • Als je geen competitie doet (en niet traint voor een marathon of een dergelijk ander doel) dan kun je er voor kiezen om 100% te bewegen op lage intensiteit.
  • Doe je aan competitie? Dan kun je 10% van je trainingstijd op een hogere intensiteit doen. Heb je één keer per week een wedstrijd (dit is dan de hoge intensiteit)? Dan kun je als amateur de rest van de week op lage intensiteit doen. Buiten de competitie periode kun je eventueel periodiseren; je traint in trainingsblokken die enkel laag intensief zijn en traint in trainingsblokken met een 10% hogere intensiteit voor het verbeteren van snelheid.
  • Ben je een topsporter? Dan geldt dat je ongeveer 20% van de tijd op hogere intensiteit kunt doen. Dit hangt onder andere af van de discipline die je beoefent en het moment in het seizoen.

Hoeveel dien je te bewegen om je conditie te verbeteren?

De exacte tijdsduur die je het beste kunt investeren om je conditie op te bouwen is heel persoonlijk. Het hangt onder andere af van je leeftijd, geslacht en gezondheid.

Over het algemeen is het voor gezonde mensen aan te raden om drie keer per week 40 minuten (inclusief warming-up en cooling down) te bewegen in zone 2, afgewisseld met zone 1. Afhankelijk van je startniveau kun je dit opbouwen. Als je dit eenmaal kunt, kun je dit ook gaan uitbouwen. Je kunt dan bijvoorbeeld 1 keer per week een wat langere training doen (zoals van 70 minuten in zone 2, afgewisseld met zone 1, inclusief warming-up en cooling down) en twee keer per week wat kortere trainingen (zoals van elk 40-50 minuten in zone 2, afgewisseld met zone 1, inclusief warming-up en cooling down). Beweeg achter elkaar (zonder te pauzeren) in principe maximaal 1,5 uur.

Geef jezelf de tijd: na een halfjaar trainen merk je qua conditie een verbetering. Merk je na 2 tot 3 maanden nauwelijks of geen progressie, dan gaat er iets mis. Doorgaans gaat er dan iets niet goed omtrent:

  • voeding. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je denkt dat je gezond eet, maar ergens (onbewust) een intolerantie voor hebt. Het kan ook mogelijk zijn dat je (onbewust) bepaalde voedingsstoffen zoals bepaalde gezonde vetten tekort komt.
  • stress. Als je (onbewust) gestresst bent kan dit je ervan weerhouden om een goede conditie op te bouwen.
  • slaap. (Onbewuste) slaapproblemen kunnen je ervan weerhouden om een goede conditie op te bouwen.

Als je na een halfjaar trainen geen progressie boekt of gezondheidsproblemen hebt, overleg dan met een professional zoals een fysiotherapeut wat in jouw situatie het beste is.

walnoten

Tip: overwin weerstand van het ego bij lage intensiteit training

Veel mensen geven aan dat ze moeite hebben om zo langzaam te trainen. Zo merken ze dat ze niet kunnen hardlopen in zone 2, maar alleen wandelen. Het kan ook dat ze op de fiets zo langzaam gaan dat ze door iedereen ingehaald worden en dat ze daarom het niet volhouden om lage intensiteit training te doen. Dat is jammer, want op lange termijn (1 tot 2 jaar verder) zul je met lage intensiteit training meer progressie boeken. Het ook een stuk gezonder voor je lijf zijn en het zal minder blessure gevoelig zijn ten opzichte van bewegen op een hogere intensiteit.

Om aerobe training effectief te laten zijn is het belangrijk om de gehele training in de aerobe zone te zijn. Een korte versnelling waarbij je meer in anaerobe zone (zonder zuurstof) komt zorgt ervoor dat je metabolisme overschakelt en het duurt 20 minuten voordat deze weer terug is in de aerobe staat. Wil je toch versnellen? Doe dit dan aan het einde van je training.

Als je aan het fietsen of hardlopen bent in je aerobe zone en dit wilt blijven doen in deze zone, kan soms betekenen dat je beter een andere route kunt kiezen als je een heuvel tegenkomt en wilt blijven fietsen of hardlopen, of dat je beter kunt lopen zodat je in de aerobe zone blijft.

Loslaten dat je snel dient te gaan of wat je omgeving van je snelheid denkt kan onderdeel van jouw proces zijn. Dit is een mooie training om ego-stukken los te leren laten.

padel racket

Tip: heb een spirituele mindset tijdens bewegen

Op lage intensiteit bewegen betekent dat het gemakkelijker is om relatief veel alfa hersengolven te hebben en gemakkelijker vrede, liefde en plezier te ervaren. Ook is het makkelijker om in het hier en nu te zijn en oog voor de omgeving te hebben. Als je merkt dat je geen oog voor de omgeving meer hebt is de kans heel groot dat je niet meer in de lage intensiteitszone zit.

Probeer voor je gaat bewegen al de juiste mindset te hebben. Je kunt bijvoorbeeld van te voren mediteren op vrede en liefde. Mocht dat niet bij je passen dan kun je bijvoorbeeld vooraf naar muziek luisteren. Zo raadt Dr. Phil Maffetone aan om naar kwalitatief goede muziek met een ritme te luisteren voordat je gaat bewegen. Tijdens ritmische bewegingen zoals fietsen en hardlopen heb je daar profijt van.

Tip: sport zonder muziek

Ik raad aan om zonder muziek te sporten om zo meer verbinding met je lichaam, de omgeving en de energie van vrede en liefde te kunnen ervaren.

Als je tijdens het bewegen merkt dat je geen liefde en plezier meer ervaart of geen oog meer hebt voor de omgeving, kies er dan voor om je tempo te verlagen en de tijd te nemen om weer in de juiste spirituele mindset te komen van liefde, vrede en plezier.

Mijn ervaring is dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je met een spirituele mindset beweegt. Zo heb ik in Zweden op de fiets meerdere malen een zwarte specht gehad die een stukje met me mee vloog en in Denemarken eekhoorntjes die bleven zitten ook al was ik slechts een meter bij hen vandaan. Ik had het gevoel in eenheid te zijn met de natuur en het voelde volkomen logisch.

Tip: heb plezier in bewegen

Wat je ook doet: bewegen zou vooral als plezier ervaren mogen worden. Zelf heb ik toen ik nog niet aan het reizen was gegolfd. Als ik zag hoeveel mensen boos werden als hun slag niet naar hun zin was (bijvoorbeeld als de golfbal het water in ging of de golfbal kwijt was) en zag hoeveel stress dat opleverde op fysiek, emotioneel en mentaal vlak, dan is daar nog een hoop te winnen. Dat geldt niet alleen in golf, maar in tal van sporten zoals tennis, voetbal enzovoorts.

In het hier en nu zijn en je overgeven aan datgene wat er is zijn in dit soort sporten uitstekende spirituele oefeningen. Liefde voor jezelf ervaren ongeacht wat er gebeurt in het spel is de basis voor meer plezier en bovendien gezonder voor je lichaam.

basketbal

Kinderen en plezier in bewegen

Voor kinderen geldt ook dat sport leuk dient te zijn. Verder is het een mooie manier om hun lichaam te leren kennen. Kinderen hebben de ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Helaas sluit de praktijk niet altijd aan bij de motorische en sociale en cognitieve ontwikkelingsfase van de kinderen.

Zo beginnen kinderen vaak te vroeg met zwemmen en zijn ze motorisch nog niet aan schoolslag toe (samengesteld bewegen). Dat is enerzijds begrijpelijk gezien de hoeveelheid water om ons heen, anderzijds kan een half jaar wachten uiteindelijk hetzelfde resultaat geven in een kortere tijd.

Bij voetbal zie je op jonge leeftijd geregeld dat er 8 tegen 8 gespeeld wordt op een half voetbalveld. De hersenen zijn nog onvoldoende ontwikkeld om positiespel en samenspel goed te kunnen uitvoeren. Ander spelvormen zouden beter passen bij de sociale en cognitieve ontwikkelingsfase van kinderen. Wil je toch een wedstrijd element toevoegen waar tegen elkaar wordt gespeeld dan is 4 tegen 4 een betere optie, zo komen kinderen beter tot hun recht.

Wat je als ouder voor je kind kunt doen

Wat je zelf kunt doen als ouder als je komt kijken is niets anders doen dan applaudisseren en de focus op vreugde leggen. Zo zorg je als ouder voor het minste stress bij kinderen en het meeste plezier.

kind houdt badminton racket vast

Tip: ondersteun jezelf na het sporten

Na het sporten kun je je lichaam ondersteunen op diverse manieren. Ik geef hier een aantal mogelijkheden die makkelijk toe te passen zijn zonder grote investeringen:

  1. Doe ademhalingsoefeningen. Ademhalingsoefeningen kunnen je lichaam ondersteunen bij herstel. Je kunt 15 – 20 minuten bewust ademhalen. Dit versnelt je herstel aanzienlijk. Je kunt voor de ademhalingsoefeningen denken aan:
    • 5 seconden in en 5 seconden uitademen als het lukt door je neus.
    • 5 seconden in en 8 seconden uitademen als het lukt door je neus.
  2. Mediteer, bijvoorbeeld 15-20 minuten. Dit ondersteunt je lichaam om te herstellen.
  3. Doe rustige (yin) yoga oefeningen zodat je je lichaam soepel houdt en de energie op een andere manier goed laat doorstromen. Je kunt dit ook combineren met ademhalingsoefeningen.
  4. Masseer je spieren met een massagerol. Dit ondersteunt je om het gevoel van moeheid in je spieren de volgende dag te verminderen of te voorkomen.
  5. Neem eiwitten. Uit diverse onderzoek blijkt dat je sneller herstelt als je binnen 2 uur na je training eiwitten tot je neemt.
ski's

Samengevat: luister naar je lijf

De allerbelangrijkste sleutel is om te leren luisteren naar je lichaam en daar vervolgens naar te handelen.

Je lichaam leren kennen en hier goed naar te luisteren levert op lange termijn de meeste gezondheidsvoordelen op. Het zal je ook helpen om eerder te herkennen dat je lichaam rust nodig heeft in periodes dat je hard werkt, aan het reizen bent of als je teveel stress hebt waardoor je op tijd actie kunt ondernemen.

Welke omgeving is goed voor jouw lichaam? Als jij je fit en vitaal voelt zal dit ook een positieve invloed hebben om je energie, je aura, de kwaliteit van je meditatie en je eigen spirituele ontwikkeling.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren. Ik wens je veel fijne lage intensiteits-beweegmomenten toe, waarin je liefde, vrede en eenheid mag ervaren. Mocht je nog vragen hebben of willen reageren gebruik dan de reactie mogelijkheid om deze pagina.

Gerelateerde blogposts

2 reacties op “Conditie opbouwen als lichtwerker: tips”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Korine avatar
    Korine

    Wat een fijne blog. Dankjewel. Merk dat ik best goed bezig ben zoals ik nu beweeg. Het spiritueel zijn tijdens een lange wandeling bv lukt niet altijd, soms verveel ik me dan ☺️ Dan vertragen lijkt me een goeie. Ga ik proberen.
    Hartelijke groet!
    Korine

    1. Mathijs van der Beek avatar
      Mathijs van der Beek

      Hallo Korine,
      Leuk om te horen. Graag gedaan. Mooi dat je goed bezig bent 🙂 Ga zo door!
      Vredige groet,
      Mathijs