Meteen naar de inhoud

Waarom zittend mediteren?

Mathijs van der Beek

Waarom zittend mediteren?

Er zijn verschillende redenen om zittend te mediteren:

  • Door zittend te mediteren in een houding waarbij de rug rechtop is kan de energie beter door het lichaam stromen. Het rechtop zitten zorgt ervoor dat de kundalini energie die opgeborgen zit in je stuitje gemakkelijker omhoog kan stromen door de ruggengraat.
  • Het is gemakkelijker om je te blijven concentreren in een zittende houding. Bij een liggende houding kun je gemakkelijk in slaap vallen. Zorg er altijd voor dat je een comfortabele houding hebt tijdens de meditatie. Goed voor je lichaam zorgen maakt het ook gemakkelijker voor de geest om tot rust te komen.

Je lichaam negeren?

Er zijn meditatie stromingen waarbij je leert om signalen van je lichaam tijdens de meditatie te negeren. Denk bijvoorbeeld aan het negeren van het niet comfortabel zitten.

Het is een training in discipline en wordt ook wel het trainen van de geest genoemd. Het idee erachter is dat de geest stopt met het creëren van verhalen en dat er ruimte komt voor stilte. Het zou één van de wegen zijn om contact te maken met je Boeddha natuur.

lotushouding tijdens meditatie

Meditatie hulpmiddelen

Voor zittend mediteren kun je gebruik maken van verschillende hulpmiddelen:

  • Een stoel
  • Een meditatiekussen
  • Een meditatiebankje
  • Een matje waar je op kunt zitten

Meditatie zithoudingen

Ook zijn er verschillende houdingen:

  • Kleermakerszit.
  • Lotuszit (hele lotus); zie de afbeelding hierboven.
  • Halve lotus, zie de afbeelding hieronder:
halve lotus meditatie

Het idee achter de lotushouding is dat je een continue energiestroom op gang brengt in het lichaam. De energie gaat zoals een 8 door het lichaam stromen. Hiermee creëer je eenheid in het lichaam. De houding komt uit de Yoga vandaan en wordt ook wel Padmasana genoemt. Het is één van de vele asana’s (houdingen) uit de Yoga.

Meer weten?

Neem contact op.

nv-author-image

Mathijs van der Beek

Als kind hield ik mij al bezig met spiritualiteit en healing. Na jaren in het onderwijs gewerkt te hebben, gooide ik het roer om. Nu doe ik wat ik het liefste doe; ik help lichtwerkers en reis met mijn partner en hond de wereld rond, zodat er meer vrede in de wereld komt.

Ben jij een lichtwerker en wil jij anderen helpen met healing? Samen met Opgestegen Meesters help ik je graag aan de hand van mijn unieke methode. Ontdek meer via mijn gratis E-book en zondag livestreams.


Ga naar

Interessant? Deel dan via onderstaande knoppen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *