Mindfulness betekenis

Ontdek hier alles over de definitie van Mindfulness, waar het oorspronkelijk vandaan komt en wat bekende oefeningen zijn.

Mindfulness wat is dat?

Mindfulness is een meditatie vorm waarbij je op een ‘niet actieve’ manier bewust bent van fysieke en geestelijke processen die plaats vinden op het moment zelf. Met andere woorden: je observeert en accepteert datgene wat er is. De term mindfulness betekent ‘leven met volle aandacht’.

Boeddhisme en mindfulness

Deze vorm van meditatie komt van oorsprong uit het Boeddhisme. Daar is het een onderdeel van het achtvoudige pad en wordt vipassana genoemd.

Mindfulness en het Westen

Het is in het Westen bekend geworden door een Vietnames Monnik Thich Nhat Hanh die verbannen is en in Frankrijk is gaan lesgeven in Vipassana. Dat doet hij in zijn zuivere vorm.

Mindfulness onderzoek

Jon Kabat-Zinn heeft onderzoek gedaan naar deze vorm van meditatie in de gezondheidszorg en ontdekte een duidelijk verband tussen lichaam en geest. De effecten op de hersenen en op de verwerking van emoties (in het bijzonder onder stress) en op het immuunsysteem waren erg positief. Hij is daarmee de grondlegger van Mindfulness.

Mindfulness oefeningen

In het westen zijn inmiddels diverse bekende mindfulness oefeningen op internet te vinden zoals de bodyscan, opmerkzaamheid, acceptatie van gevoelens en emoties.

Door te mindfulness te doen kun je de werkelijkheid tot in haar essentie ervaren/leren doorzien. Volgens Jon Kabat-Zinn is dat ‘heelheid’. Hij kwam erachter dat zijn cursisten via mindfulness kennis maakte met hun ‘eigen heelheid’. Dat werkte erg bevrijdend. Verder viel het op dat door meditatie te oefenen je ook ‘spirituele’ eenheidservaringen kunt hebben.

Meer weten?

Neem contact op.

nv-author-image

Mathijs van der Beek

Als kind hield ik mij al bezig met spiritualiteit en healing. Na jaren in het onderwijs gewerkt te hebben, gooide ik het roer om. Nu doe ik wat ik het liefste doe; ik help lichtwerkers en reis met mijn partner de wereld rond, zodat er meer vrede in de wereld komt.Ben jij hoogsensitief/paranormaal en wil jij op je spirituele pad groeien en je missie leven? Samen met Opgestegen Meesters help ik je graag aan de hand van mijn unieke methode, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book ’20 tips om je missie te ontdekken’, livestreams en begeleiding.


Ga naar


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *