Astraal reizen; wat is dat precies, wanneer doe je dat en wat helpt je hierbij? Ontdek het in dit artikel!

Wanneer reis je astraal?

Je maakt zonder dat je het weet heel vaak astraal reizen. Als je ’s nachts ligt te slapen verlaat je je lichaam om in fijnere (liefdevolle) energiegebieden problemen op te lossen of jezelf weer op te laden. Misschien herken je wel dat je vlak voor je wakker wordt het gevoel hebt dat je heel hard naar beneden valt. Dat is het moment dat je weer in je lichaam ‘valt’. Deze ervaringen worden ook wel uittredingen genoemd.

Tijdens astrale reizen heb je geen last van de zwaarte-kracht. Je vliegt door de lucht heen. Sommige mensen dromen dat ze vliegen of dat ze aan het oefenen zijn om te vliegen. Dat zijn vaak tekenen dat je astraal aan het reizen bent.

Zilveren koord en astraal reizen

Tijdens het astraal reizen zit je door middel van een zilveren koord vast aan je lichaam (zie plaatje). Je kunt dus nooit verdwalen of niet terug komen in je lijf.

Toch komt deze angst nog wel eens voor. Dat is heel normaal, omdat je tijdens astrale reizen ook niet verbonden bent aan tijd. Je kunt je dus in een hele andere tijd en ruimte bevinden. Dat kan soms beste beangstigend zijn. Toch is dat niet nodig. Je hoeft maar aan je lichaam te denken en je bent weer terug. Als je wakker wordt of gemaakt wordt dan ben je ook razend snel weer terug in je lichaam.

Astraal reizen leren

Veel mensen leren door middel van meditatie astraal te reizen. Dat doen ze meestal door via het 3e oog chakra uit hun lichaam te treden. Dit worden ook wel uittredingen genoemd. Dan zoeken ze fijne plekken en gebieden op om inzichten op te doen of met fijne energie te werken.

Technieken om uit te treden tijdens je slaap

Je kunt ook bewust leren uittreden tijdens je slaap. Er zijn veel technieken voor. Wat belangrijk bij alle technieken is dat je leert om bewust in slaap te vallen. Je lichaam slaapt dan nog en jij bent je bewust dat je lichaam slaapt.

Om dit gemakkelijker te leren kun je de wekker om 4:00 uur zetten in dan bewust in slaap vallen. Doe dit niet meer dan 1x in de week en alleen als je gezondheid dit toelaat.

Hierbij 2 technieken die je verder kunnen helpen:

Astraal reizen techniek 1: wolkmethode

Als je in slaap gaat vallen visualiseer je dat je op een wolk ligt, omhuld door een wit beschermend licht. Voel en zie dat je van links naar rechts schommelt en focus daar je aandacht op. Op een gegeven moment is je lichaam in slaap en kun je in de vibratie staat terecht komen. Daarin ervaar je trillingen. Dan kun je door snel om te draaien uit je lichaam gaan en je astrale reis beginnen.

Astraal reizen techniek 2: touwmethode

Je kunt ook als je lichaam eenmaal in slaap is en je bent daar bewust van de touwtechniek gebruiken. Je stelt jezelf voor dat er een touw boven je lichaam hangt. Je beweegt je handen erheen en klimt via het touw uit je lichaam. Dit is een veel gebruikte techniek waar veel mensen baat bij hebben.

Alternatieve techniek 3

Het kan ook anders! Het is ook mogelijk om via meditatie en het hogere hart te reizen. De voordelen van het reizen via het hogere hart zijn groot:

 • Je blijft in je lichaam
 • Je bent waar je ook heen wilt zodra je er aan denkt
 • Je bent verbonden met je hogere zelf, je ziel, de bron en je kunt eindeloos bewustzijn ervaren

Deze manier van reizen kan als je de poort van je hogere hart gebruikt. Bij veel mensen zit deze poort nog een beetje ‘op slot’. De energie stroomt nog niet voldoende om deze techniek te kunnen toepassen. Je kunt door veel te mediteren met het hartchakra de energie verder openen. Als je vrede ervaart dan zit je goed.

MerKaBa activeren

Je kunt ook je MerKaBa activeren en dan op reis gaan. Klik hier en lees er meer over.

Deel

Bekijk reacties

 • Beste Mathijs. Een vraagje. Wanneer je astraal reist kom je dan in andere werelden of dimensies terecht? Blijkt dan dat je een multidimensiaal wezen bent? Waarom is het zo moeilijk om altijd in de nacht zo bewust te kunnen zijn? Wanneer je in je diepste slaaptoestand bent, waar je het meest onbewust bent, verkeer je dan eigenlijk in je natuurljjke staat? Ben wel benieuwd. Heb zelf wel eens spontaan een enorme Dmt release in de nacht gehad, was wel een bijzondere ervaring moet ik zeggen. Sindsdien ben ik ook niet meer bang voor de dood.
  Met vriendelijke groet,
  Rob

  • Hallo Rob,

   Bedankt voor je vragen. Er zijn verschillende manieren van Astraal reizen. De meest bekende (en onhandigste) is letterlijk met je geest op een andere plek zijn. Met deze techniek kom je inderdaad in andere werelden of dimensies terecht. Deze andere werelden en dimensies zijn ook toegankelijk door middel van meditatie. Door je 'eigen' bewustzijn te vergroten kun je reizen in je 'eigen' bewustzijn. Daar zijn alle dimensies en wereld verbonden en één met elkaar dus je komt dan niet in een andere wereld, maar je bent dan afgestemd op een ander stuk van jou als grote geheel. Uit meditatie kun je dus ook opmaken dat je een multidimensionaal wezen bent. Je 'natuurlijke staat' is een groot onderwerp. Daar kun je hele boeken over schrijven. Kort gezegd door de kwaliteiten van je ziel te integreren op aarde kom je in je natuurlijk staat. Deze staat hoef je niet te hebben als je astraal reist.

   Groet,

   Mathijs

 • Ik heb al eens een ervaring gehad dat ik boven mijn lichaam zweefde en ik was er me bewust van dat ik niet sliep. Ik ben dan de hele nacht wakker geweest. Het was alsof ik me niet kon bewegen en zag mezelf daar liggen. Het was echt raar. Was dat ook astraal reizen? Groeten Nele. Graag antwoord

  • Je omschrijving komt overeen met een uittreding. Je gaf aan je lichaam te zien liggen. Sommige mensen maken na hun uittreding reizen. Bijvoorbeeld naar plekken op aarde of andere werkelijkheden. Wat jij hebt ervaren was hoogst waarschijnlijk een uittreding.

  • komt meer over als slaapverlamming Nele ben ik meer zeker van en dat het geen gewoon uittreding was maar meer uit jou lichaam getrokken worden allee dat is mijn gedacht er over

   • Ik begrijp je reactie door de term 'ik ben de hele nacht wakker geweest'. Als iemand zijn lichaam ziet liggen dan zit diegene niet in zijn lijf en noem je dat uittreden. Het een sluit het ander natuurlijk ook niet uit. Met een holistische/spirituele visie kun je daardoor slaapverlamming ook anders benaderen en gaan werken aan het oplossen hiervan op een andere manier. Er vanuit gaan dat het mogelijk is om meer controle te krijgen op de uittreding en op het terug keren naar je lichaam en weer de controle nemen.

 • Hoi Mathijs,

  Een misschien wat vreemde vraag, ik heb sterke behoefte al jaren naar de jaren 60 / 70. Ik heb nooit ik die tijd geleefd. Maar vaak komt het voor dat ik ineens terug ben. 0.1 seconde weet ik nog wat ik dacht. Daarna is het weg. Dit gebeurd dagelijks. Is het mogelijk om met astraal reizen. Of wat voor techniek dan ook, in de jaren 60/70 terecht te komen? Dankjewel! Liefs Deliah

  • Hallo Deliah,

   Bedankt voor je vraag. Dat kan zeker. Volgens het Monroe institute die gespecialiseerd zijn hierin is dat een behoorlijk geavanceerde techniek. Wat maakt het dat je zo'n sterke behoefte hebt naar de jaren 60/70?

   Vredige groet,

   Mathijs

 • Hoi Mathijs,
  Ik heb twee vragen. Kun je bij astraal reizen in een verkeerd lichaam terugkomen? Jaren geleden werd ik heel paniekerig wakker en hoorde in mijn hoofd "help, ik ben in het verkeerde lichaam" Dit kwam niet vanuit mijzelf. Ik ben daarna weer in slaap gevallen en dag daarna was alles verder normaal.
  Een andere vraag, het kruid bijvoet wordt gebruikt om afstraal dromen op te wekken. Kan ik hiervoor bijvoet thee gebruiken of moet ik een thee van de verse wortel maken?

  • Hoi Jurre,
   Bedankt voor je vragen.
   1) Je kunt niet in het verkeerde lichaam terecht komen.
   2) Bijvoet wordt gebruikt op verschillende manieren. Het zou helpen je dromen te intensiveren als je het rookt zodat je lucide kunt dromen. Meer over lucide dromen vindt je op: https://femkedegrijs.com/hsp-kennisbank/dromen/lucide-dromen-zijn-ze-gevaarlijk/ Echter is er een verschil tussen uittreden en lucide dromen. Dat is niet hetzelfde. Dat wordt soms wel gedacht. Er zijn ook andere middelen te verkrijgen op homeopatische basis die hierbij helpen. Ik raad je af om bijvoet te roken. Je kunt beter op zoek gaan naar energetische / homeopatische middelen. Verder is het ook trainbaar. Daar moet je moeite en energie in stoppen, maar dat levert wel veel betere resultaten op op langere termijn.

 • Hallo Mathijs,

  Ik wil dit al heel erg lang, ik heb het geprobeerd en mijn lichaam begon dus te vibreren en toen werd ik ineens angstig en kwam ik weer terug in mijn lichaam.

  Ik wil het super graag, maar toch ben ik er ook angstig voor op de één of andere manier.
  Omdat ik altijd al bang ben geweest voor geesten, en dan ben ik bang om zulke dingen te zien.

  Is dat mogelijk? Of is dat alleen omdat je het zelf inbeeld dat je dat ziet?

  Groetjes,
  Sharon

  • Hallo Sharon,
   Je bent al aardig op weg. Als je aan het vibreren bent kun je inderdaad je lichaam uit. Je kunt veilig uittreden. Vraag je gids om hulp dan is er niets aan de hand :)

   Groetjes,

   Mathijs

 • Hi!
  Onlangs werd ik na een vreemde droom wakker en ontdekte ik een gedaante in mijn slaapkamer, welke net als mij verschoot.. toen ik mijn licht aandeed was deze echte verdwenen. Aangezien ik ervaring heb met geesten, weet ik dat het niet om een ziel gaat maar geloof ik dat dit een astrale reiziger was. Ik vroeg mij af: Hoe kan ik er achter komen wie dit is en waarom deze aanwezig is in mijn slaapkamer?
  Mvg, CG

  • Hallo CG,

   Wellicht kun je het uitpendelen of er in een meditatie achter komen. Zulke dingen zijn niet zo eenvoudig te achterhalen. Succes!

   Groet,

   Mathijs

 • Ik ben na een jaar of 6 weer terug gekomen op een bepaalde plek in mijn slaap.
  Alles was in die tijd wel mee verouderd inclusief ik. Alles was zo helder en echt, alles kon ik echt voelen, ruiken en proeven. De mensen kende ik ook, alleen wel uit mijn dromen van 6 jaar geleden.
  Valt dit ook onder dimensies of is dit iets anders wat ik nog minder begrijp?

 • Hallo!
  Een vraagje, ik had vannacht zo iets raars meegemaakt. Mijn droom leek echter en levendiger dan het echte leven...ik was excited, maakte een aanloop en vloog weg en alles werd steeds kleiner...Ik kon overal naar toe...het zand was echter, het rollen van mijn lichaam voelde intenser etc etc...Ik was me bewust dat ik astraal reisde..maar mijn lichaam voelde super levendig! Ik wilde weer terug, maar dat ging raar. Dan dacht ik dat ik wakker was, maar dan zag ik een verschil van interieur en besefte ik dat ik nog niet wakker was....schok....Ik viel uit bed in de donkere kamer en was alsof mijn hele lichaam verslapt en dronken was , het shakede..schok, ochjee, ik ben nog steeds niet wakker...en zo ging het door, ik moest echt mezelf dwingen om mijn ogen re openen en uit bed te stappen. Ik heb nog nooit Zo bewust astraal gereisd, en ben er niet mee bezig....wat gebeurde hier? Zo benieuwd! Liefs mandy

 • Hoi Matthijs..
  Ik heb een vraag... vaak vlak voordat ik in slaap val, stel ik de vraag aan iets oud iemand die voor mij niet zichtbaar is, of ik door de poort mag...waarna ik in een wereld terechtkom die veel echter lijkt dan deze wereld... geluiden klinken anders en kleuren zijn zo veel dieper en mooier... ...er vinden mooie gebeurtenissen plaats zoals vliegen en eindeloos zwemmen onder water en mooie gesprekken met mijn oma die al jaren geleden overleden is maar ook vaak angstaanjagende zoals de apocalyps en dat ik dan alleen ben Vaak wordt ik wakker en voel dat er iets angstaanjagende in de buurt is... ok al was het een mooie droom.die angst voelt dan zo kinderlijk en primitief aan...Na zo'n nacht heb ik een paar uur nodig om weer in deze werkelijkheid te komen en lijkt me de echte wereld onecht en kleurloos... ook al wil ik dit niet maar ik heb het gevoel dat mijn onderbewuste deze plaats wil blijven opzoeken. Is dit ook een soort van astraal reizen naar een andere dimensie? Ik heb het al jaren maar ben nu bewust meer informatie gaan zoeken... alleen vind ik hier weinig over....

  Bettina

  • Hallo Bettina,
   Er zijn veel verschillende 'astral planes' astrale lagen. Tijdens astraal reizen (OBE) kun je daar terecht komen. Een astrale reis doen we vaak in de nacht. Meestal gaat dit onbewust en onthouden we niet. Soms onthouden we het wel en kan het een 'levendige droom' zijn. Ook is het mogelijk om bewust te zijn tijdens een astrale reis. Dan heet dan een Out of Body experience.

   Als je droomt en je bent bewust is dit een lucide droom. Er zit een klein verschil tussen Astraal reizen en Lucide dromen. Het lijkt wel veel op elkaar.

   Als je bewust bent dan je droomt of dat je Out of Body bent kun je zelf vragen stellen en meer over de "astral planes" of werkelijkheden waar je bent te weten komen. Ook kun je de apocalyps onderzoeken. Als je bewust bent tijdens de OBE of tijdens de droom zijn er dus genoeg mogelijkheden om zelf tot antwoorden te komen.

   Vredige groet,

   Mathijs

 • Hoi Mathijs mijn zoon van 19 jaar probeerde dit dus ook steeds uit ze lichaam te treden door meditatie maar kunt u mij gerust stellen dat dit totaal geen kwaad kan dat ik hem smorgens niet levenloos aantreft ik hoor graag wat hier de waarheid achter is met vriendelijke groet een bezorgde vader

  • Beste Hoen,
   Nee hoor. Het kan geen kwaad. Tijdens uittreden slaapt het lichaam. Het is niet mogelijk om de verbinding met het lichaam te verbreken om welke wijze dan ook. Als iemand weer wakker wordt (of wordt gemaakt) is hij weer terug in zijn lijf.

   Vredige groet,

   Mathijs