Vrouwen kantoor

Loopbaancoach; wat is het en waar kan deze bij helpen?

Een loopbaancoach is een coach die kan helpen bij bij veel zaken die te maken hebben met je loopbaan.

Een loopbaancoach kan je helpen bij drie verschillende categorieën:
1) Je loopt tegen problemen aan op je werk of wilt beter presteren.
2) Je gaat solliciteren, of iemand aannemen.
3) Je bent op zoek naar je missie op aarde, je droombaan.

Tip: zó vind je een geschikte loopbaancoach

Als je een loopbaancoach uitzoekt is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • Je hebt een goed gevoel bij hem of haar.
  • Hij of zij past bij de visie die je hebt.

Soms wordt een loopbaancoach ook ingezet om de arbeidscultuur/communicatie te verbeteren op de werkvloer. Ook daar zijn verschillende visies over. Zo vind ik het belangrijk dat er gecommuniceerd wordt vanuit gelijkwaardigheid. Dat wil in het kort zeggen: geen hiërarchie, maar bewust zijn van elkaars verantwoordelijkheden, taken en kwaliteiten.

Specialisme

Er zijn loopbaancoaches die een bepaalde specialismes hebben. Net als bepaalde doktoren die gespecialiseerd zijn in bepaalde operaties waardoor ze betere resultaten behalen, is dat met coaches net zo.

Mijn specialisme is om hoogsensitieve mensen te helpen om Oerlicht Healing te geven.

In deze video deel ik er meer over:

Wat kost een loopbaancoach?

De tarieven van loopbaancoaches zijn erg verschillend. De tarieven bevinden zich tussen de 75 en 200 euro per uur. Het tarief van de coach zegt niet altijd wat over de kwaliteit.

De kosten voor een coach zijn voor bedrijven en ZZP-ers aftrekbaar bij de belasting. Werk je voor een baas? Vraag dan altijd aan je baas of hij of zij wilt meebetalen. Een goede werkgever is hier meestal wel toe bereid, omdat hij of zij weet dat een gedemotiveerde werknemer erg kostbaar is inefficiënt is.

Soms kiest een werkgever ervoor om bij krimp, verandering van koers, of een andere reden mensen de mogelijkheid te geven een outplacement traject te volgen. Dat betekent dat je door een loopbaancoach begeleid wordt naar een nieuwe baan of zelfstandig ondernemerschap. Dit is vaak een stuk goedkoper dan een vaststellingsovereenkomst waarbij de werkgever een ontslagvergoeding moet betalen.

Wat je nog meer moet weten:

Soms proberen werkgevers een werknemer zelf te coachen. In de praktijk heb ik dit een aantal keren meegemaakt waarbij het resultaat vaak negatief uitviel. Dat komt omdat een werkgever niet de rol van coach en werkgever tegelijk kan doen. Enerzijds gaat een werkgever over het functioneren, anderzijds werkt een coach zonder oordeel. Dit bijt elkaar en gaat daarom meestal niet goed samen.

Coachen is iets heel specifieks. Een goed gesprek met je partner, een goede vriend of familie is heel iets anders dan een coachgesprek. Je kunt het vergelijken met een topsporter die baat heeft bij familie en vrienden die hem of haar steunen en een goede mental coach om beter te presteren.

Gerelateerde blogposts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *