Wat zijn hersengolven?

Hersengolven zijn kleine elektrische stroompjes die je kunt meten op je hoofd. Misschien heb je het wel eens gezien op de televisie. Iemand met allemaal electrodes op zijn hoofd. Deze electrodes meten de frequentie. Dat zijn het aantal golfjes per seconden.

We onderscheiden 4 categorieën

  1. Beta-golven, 14 – 38 keer per seconde
  2. Alpha-golven 8 – 14 keer per seconde
  3. Theta-golven 4 – 8 keer per seconde
  4. Delta-golven 0,5 – 4 keer per seconde

Hoe hoger de frequentie hoe meer de aandacht naar buiten is gericht. Hoe lager de frequentie hoe meer naar binnen gericht de aandacht is.
Bij ontspanning wordt de frequentie lager en neemt de activiteit van het immuunsysteem toe en kan het lichaam zich gaan herstellen.
Bij stress en spanning meet je vooral veel beta-golven en weinig andere hersengolven. Deze staat van zijn is niet prettig. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van onrustige gedachten, moeilijk concentreren en geen heldere gedachtes hebben. Het is vooral belangrijk om de goede balans te vinden waarbij verschillende frequenties aanwezig zijn. Dat zorgt ervoor dat de Beta-golven optimaal tot hun recht komen waardoor je goed een taak kunt uitvoeren, logisch kunt denken, problemen kunt oplossen. Door te bewegen (spieractiviteit) breng je de beta-golven tot rust, door angst zullen deze golven toenemen.

Alpha-golven zijn vooral aanwezig in een staat van dagdromen, fantaseren en visualiseren.
Theta-golven komen voor bij de REM (rapid eye movement) slaap en helpen met creativiteit, dromen, inspiratie.
Delta-golven komen voor bij diepe slaap  en heeft verbinding met intuïtie, onbewust processen en empathie.

Je kunt op verschillende manieren je hersengolf frequentie beïnvloeden door bijvoorbeeld:

Iemand die veel getraind heeft met meditatie is in staat om helder te blijven ondanks dat er veel Theta en Delta-golven aanwezig zijn. In deze staat van bewustzijn wordt trance ervaren. Dit gaat vaak gepaard met spirituele ervaringen zoals het ervaren van oneindige vreugde en liefde, maar ook het gevoel dat we allemaal één zijn. Bepaalde meditatie technieken zoals energetische meditatie kunnen op een relatief gemakkelijke wijze helpen deze ervaringen te hebben.Gerelateerde artikelen:
  • Meditatie begrippen
  • Korte en krachtige meditaties
  • Meditatie begrippen (overzicht)

  • Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *